INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grčki izvođač radova: Kasnimo i zbog države

28.04.2015. | T. Spalević | Novosti

„Tačno je da smo za dva, od četiri ugovora, dobili dodatni avans od deset odsto i da na istočnom kraku najvažnijeg putnog pravca ne pratimo predviđenu dinamiku radova. Ali, tačno je i da na trasi ka Bugarskoj država još nije završila eksproprijaciju, da projekti koje smo dobili nisu bili adekvatni, da su garantovali stabilan teren, a onda se aktiviralo 28 klizišta... “

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže Dimitris Arvanitis, direktor grčkog „Aktora“, odgovarajući na optužbe da je alarmantan stepen izvedenih radova na deonicama koje ova firma gradi na Koridoru 10. Ukupna vrednost radova je 160 miliona evra, a ovaj izvođač je u posao na istoku Koridora uveden sredinom 2013. godine, dok je na jugu, na deonici Donji Neradovac-Srpska Kuća praktično završio posao.

- Za radove na jugu duguju nam 4,3 miliona evra i svi rokovi za plaćanje su probijeni – ističe Arvanitis. - Od toga 2,5 miliona je nesporno, to su obe strane prihvatile, dok je za preostali iznos procedura usaglašavanja još u toku. Pošto su se ovi radovi finansirali iz donacije grčke vlade, država treba da nam refundira 1,5 miliona evra, jer smo plaćali akcize na gorivo iako po srpskim zakonima nismo bili obavezni i imamo rešenje Ministarstva finansija.

Preostala tri ugovora, „Aktor“ ima na istoku Koridora 10. To su deonice Bancarevo-Crvena Reka, Crvena Reka-Čiflik, i Staničenje-Pirot.

- Na ta tri ugovora ne držimo se planirane dinamike radova, jer postoje veliki problemi – ističe Arvanitis. - Na Bancerevu je stepen izvedenih radova 30 odsto, a rok za završetak septembar. Međutim, realno do tada posao ne može da bude završen. Projekti uopšte nisu bili dobri. Aktivirala su se klizišta i na sebe smo preuzeli obavezu da uradimo projekte da bismo mogli da nastavimo sa radovima i taj posao privodimo kraju. Na početku trase imamo baziliku i to pitanje država ne može da reši godinu dana. Najveće probleme imamo i zbog eksproprijacije zemljišta na koje bi trebalo da se izmesti dalekovod. Za ovu deonicu dobili smo avans deset odsto, ali zbog projektovanja i dodatnih istraživanja tražili smo dodatnih deset odsto, za šta smo dali bankarske garancije koje su odmah naplative.

Na deonici Staničenje-Pirot je drugi ugovor gde je „Aktor“ uz deset dobio i dodatnih deset odsto avansa. Na tih 16,7 kilometara stepen izvedenih radova je oko 30 odsto. Eksproprijacija je isto veliki problem zbog zemljišta gde treba da se izmeste bandere, nije projektom bio predviđen prostor za odlaganje viška iskopanog materijala, a zbog zapušenih kanala i velikih padavina prošle godine je trasa bila potpuno potopljena. Stara deponija je na sredini trase, a još nije dato rešenje gde da se izmesti to đubre. Dodatni avans je za ubrzavanje radova.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;