PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Asfalt od Đale do Tisasigeta

28.04.2015. | V. H. | Dnevnik

Zahvaljujući dvogodišnjem projektu revitalizovan je prekogranični put Tisasiget-Đala. Na jednoj deonici puta u dužini od 2.715 metara, izvršena je kompletna rehabilitacija saobraćajnice, koja podrazumeva struganje postojećeg sloja asfalta i nanošenje novog asfalta, postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije, drenaža puta i iskop novih kanala za odvodnjavanje. Na drugoj lokaciji u dužini od 2.650 metara postavljena je nova horizontalna i vertikalna signalizacija, urađena je drenaža puta i iskop kanala za odvodnjavanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Završna konferencija projekta „Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Tisasiget-Đala“, koji je realizovan na području opštine Novi Kneževac, u okviru Programa IPA prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije održana je u novosadskom sedištu „Zavoda za urbanizam Vojvodine“. Projekat je sufinansirala Evropska unija.

O radu na projektu govorio je direktor „Zavoda za urbanizam Vojvodine“, Vladimir Zelenović, a prisutni su bili i predstavnici vodećeg partnera na projektu „Nacionalne agencije za razvoj Republike Mađarske“, na čelu sa Mirom Ibrajter, te predstavnici Ministarstva finansija, pokrajinskih sekretarijata, opština Novi Kneževac i Čoka.

- Projekat je trajao dve godine i uspešno je završen. Finansijski izveštaji su opravdani od strane Prvostepene kontrole Ministarstva finansija, a od Evropske Unije smo primili pun iznos donacije koji je oko 600.000 evra. Vratili smo kredite koje smo podigli u Razvojnom fondu AP Vojvodine i banci „Intesa“, koji su nam bili potrebni za predfinansiranje. Vlada AP Vojvodine je obezbedila i bespovratna sredstva za sufinasiranje u iznosu od 15 odsto vrednosti ovog projekta – saopštio je Vladimir Zelenović.

- Ovaj projekat je bio veoma kompleksan, sa stanovišta planiranja i izvođenja. Predviđenu geo-mrežu, koja služi za stabilizaciju kolotraga, postavljali smo bez zaustavljanja saobraćaja, što je otežavalo radove ali smo posao uspešno završili – rekao je Vukoslav Vukoslavović, izvršni direktor izgradnje u kompaniji „Vojput“, koja je bila izvođač radova. - Sa „Zavodom za urbanizam Vojvodine“ imali smo odličnu saradnju i nadamo se da ćemo i ubuduće imati prilike da sarađujemo u sličnim projektima.

Iskustvo u IPA projektima

„Zavod za urbanizam Vojvodine“ je još 2009. godine prvi put konkurisao na projektu prekogranične saradnje. Iako bez iskustva, stručnjaci zaposleni u „Zavodu“ upoznavali su se sa komplikovanim procedurama uobičajenim za ovaj tip projekata.

- Nakon sprovedenih IPA projekata, možemo reći da smo kao institucija potpuno spremni za nove projekte, jer smo stekli dobro iskustvo u dosadašnjem radu. Postali smo pouzdan i poželjan partner kolegama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i očekujemo da i u narednom periodu JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ bude redovan učesnik u projektima međunarodne saradnje – zaključio je Vladimir Zelenović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;