INFONET-468X60-BANNER

Hrvatska: I dalje teška situacija u građevinskom sektoru

24.04.2015. | SEEbiz

Građevinski radovi u Hrvatskoj u februaru ove godine bili su, prema kalendarski prilagođenim podacima, dva posto manji u odnosu na februar prošle godine.
U odnosu na januar, građevinski radovi u februaru bili su manji za 1,1 posto, objavio je u „Državni zavod za statistiku“ (DZS).

Statistički podaci pokazuju da je u februaru, u odnosu na isti mesec 2014. godine, pad građevinskih radova na zgradama iznosio 0,1 posto, a na ostalim građevinama za 5,7 posto.

Smanjenje građevinskih radova na godišnjem nivou pokazuju i izvorni indeksi, prema kojima je u februaru njihov fizički obim pao za 3,4 posto. U februaru je, po podacima DZS-a, na novogradnjama odrađeno 51,7 posto radnih sati, dok se na ostale radove odnosi 48,3 posto radnih sati.

U „Hrvatskoj gospodarskoj komori“ (HDK) napominju da su građevinske aktivnosti na godišnjem nivou u januaru pale za 0,9 posto, a u februaru za 2 posto, što je među najblažim kontrakcijama u proteklih šest kriznih godina. Taj usporeni pad, ocenjuju u Komori, znatnim delom je rezultat izuzetno niske prošlogodišnje baze, s obzirom na to da je u januaru i februaru 2014. godine građevinska aktivnost pala za visokih 10,3, odnosno 10,2 posto.

Analitičari „Komore“ ističu kako podaci za prva dva meseca ove godine pokazuju da situacija u građevinarstvu i dalje ostaje izuzetno teška, sa tek blagim naznakama mogućeg usporavanja pada aktivnosti.

- Iako broj izdatih građevinskih dozvola još uvek ne ukazuje poboljšanje situacije, ipak bi se rast predviđene vrednosti radova sadržane u izdatim dozvolama (8,2 posto u prošloj godini) trebao tekom ove godine odraziti na ublažavanje negativnih trendova u građevinarstvu – zaključuju iz HGK.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;