IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mali predstavio projekte značajne za razvoj Beograda

23.04.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je projekte od značaja za grad koji treba da doprinesu njegovom razvoju i boljem životu građana, a po čijem završetku će srpska prestonica stajati „rame uz rame“ sa svetskim metropolama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mali je na panelu „Gradska infrastruktura i urbani razvoj“ u okviru Samita prestonica, istakao značaj projekata poput „Beograda na vodi“, ali i izgradnje beogradskog metroa, projekta upravljanja otpadom, izmeštanja autobuske i železničke stanice…

- Imamo nekoliko infrastrukturnih projekata koji su veoma važni i sa čijom izgradnjom će Beograd biti rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama – naveo je prvi čovek srpske prestonice.

On je prvenstveno istakao „Beograd na vodi“ za koji je, između ostalog, rekao da će ugovor sa partnerom iz UAE biti potpisan u nedelju. To je, kako je naveo, najveći projekat u oblasti razvoja nekretnina u ovom delu Evrope, čija je vrednost 3,5 milijardi evra, a čija će izgradnja početi na leto ove godine.

„Beograd na vodi“ će, istakao je, u potpunosti promeniti izgled prestonice, i istovremeno pokrenuti srpsku privredu i građevinsku industriju i doprineti zapošljavanju ljudi, kako iz zemlje tako i iz regiona.

- Ovo je važan projekat u koji mnogo njih nije verovalo, ali svaka država i grad, treba da imaju projekat koji pokreće privredu i ovo je taj naš projekat – podvukao je Mali i pozvao učesnike skupa da krajem leta posete Beograd, kada će početi radovi na izgradnji pomenutog projekta.

Govoreći o projektu izgradnje metroa, Mali je podsetio da je potpisan Sporazum o razumevanju sa francuskom vladom i da se radi na pripremi i dizajnu prve linije metroa, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

- Tek sa metroom, koji je strateški važan cilj, Grad Beograd će biti rame uz rame uz ostale metropole sveta – naveo je Mali.

On je naveo i da će početi premeštanje glavne autobuske stanice iz centra na Novi Beograd, kao i da će „Prokop“ u potpunosti biti funkcionalan do 26. januara 2016. godine.

Paralelno sa tim, dodao je, radi se i na izgradnji stanične zgrade, čime se stvaraju uslovi da se potpuno izmesti postojeća železnička stanica, što je predviđeno za kraj 2018. i početak 2019. godine, kada se kreće i u drugu fazu izgradnje projekta „Beograd na vodi“.

- Sledeće godine krećemo u izgradnju nove autobuske stanice, što znači manje gužve u saobraćaju u centru grada, manje zagađenje u tom delu grada... – podvukao je Mali.

Kada je reč o upravljanju otpadom, on je, između ostalog, rekao da će se sređivanje deponije u Vinči i izgradnja postrojenja za preradu otpada odvijati kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a za šta su zainteresovanost već pokazale 52 kompanije.

Mali je naveo i projekat izgradnje 16 podzemnih garaža, razvoja vodovodne mreže, izgradnje fabrika za prečišćavanje vode, ali i ESCO investiciju koja podrazumeva zamenu sijalica u gradu sa led sijalicama, za šta se traži partner.

Gradonačelnik je dodao i da se radi na razvoju elektronske uprave, unapređenju rada Beogradskih elektrana, sređivanju parkova, zelenih oaza i urbanih džepova u gradu…

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;