INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nikšić: Pista za region

15.04.2015. | V. Kadić | Novosti

Izgradnja upravne zgrade i tornja (visina 24 metra) na nikšićkom aerodromu Kapino polje u punom su jeku, a kada se za desetak meseci osposobi svetlosna signalizacija to će značiti da je ova pista ušla u mrežu vazdušnih luka u regionu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kuriozitet ovog aerodroma je da se nalazi usred Nikšića, jer je od centra udaljen svega tri kilometra, što ga čini jedinstvenim u Evropi! Reč je o kapitalnom projektu za ovaj grad i Crnu Goru čija gradnja se finansira iz sredstava Prekograničnog programa Evropske unije IPA Adrijatik. Vrednost radova je 580.000 evra, a glavni izvođač je nikšićka firma LD „Gradnja“, sa podizvođačima „Ramelom“ i „Eningom“.

Računice pokazuju da će se preko ovog aerodroma pospešiti turistička privreda, s obzirom na to da predstavlja idealnu destinaciju za takozvanu laku avijaciju. Na stazi će se obavljati sletanja i poletanja svih vazduhopolova opšte (generalne) avijacije, za obavljanje avio-taksi prevoza, letova poslovne avijaciju. Preko ove piste obavljaće se javni prevoz u regionalnom saobraćaju avionima kapaciteta do 60 mesta, a stvoriće se bolji uslovi za korišćenje aerodroma u oblasti zaštite i spasavanja.

- Imali smo kontaknte sa pojedinim ponuđačima da kroz privatno-javno partnerstvo ili nekim drugim vidom saradnje objekat pustimo u funkciju. Rekonstrukcija je počela 2012, a biće završena ove godine. U toku su radovi na poslednjoj fazi projekta – kaže gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović. - Postoji mogućnost da u sklopu ovih radova produžimo postojeću pistu, kako bi na naš aerodrom mogli sleteti i veći avioni, pogotovo "lou kost" kompanije koje su pokazale interesovanje.

Više od milion evra uloženo je do sada u rekonstrukciju aerodroma. Izgrađene su dve rulne staze dužine 530 metara i širine 12 metara i druga, dužine 1.160 i širine 12 metara, kao i dve platforme.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;