Neboder iz Sankt Peterburga za Ginisovu knjigu rekorda

02.04.2015. | N1

Neboder čiji se temelji postavljaju u Sant Peterburgu biće upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao građevina sa najvećim temeljom u Evropi.

Lakta centar koji se gradi u Sant Peterburgu postaće nova centrala ruskog gasnog giganta Gasproma, kada bude useljiva 2018. godine. Nalivanje betona u temelje zgrade je trajalo dva i po dana bez prestanka i po tome je ova zgrada prevazišla sve druge oblakodere.

"Već sam videla nacrte i projekte, ali sada kada sam došla i videla to svojim očima, to je fantastično. I mogu odmah da kažem da sve odgovara našim standardima i pravilima, kaže Eva Noroj menadžer za evidenciju pri izdavaštvu knjige Ginisovi svetski rekordi.

Osim ozbiljnog temelja, u njoj će biti ozbilje institucije. U zgradi visokoj 462 metra, koja će raspolagati sa 400 hiljada kvadratnih metara prostora biće smešten i dečiji naučni i edukativni centar - Svet nauke, planetarijum, izložbene dvorane, bioskopi, sportski klubovi i restorani.

"Jedinstven oblik građevine odlikuje se izuzetno kompleksnom konstrukcijom, i kao što sam rekla, ona prati karakteristike zemljišta na kom leži. Ovo će biti najviša građevina na severnoj hemisferi", kaže Jelena Morozova, vođa projekta izgradnje Lakta centra.

Ekonomska kriza u Rusiji, uzrokovana sankcijama Zapada, oborila je cene goriva, što dodatno komplikuje položaj glavnog investitora za izgradnju ove kule.  

"Istina je da i nas pogađa sve što i naše poslovno okruženje, i osećamo promene na tržištu, ali rokovi za izgradnju se nisu pomerali. Mi moramo da otvorimo 2018. godine, i sadašnja faza u potpunosti prati planirani ritam izgradnje", kaže Aleksandar Bobkov, izvršni direktor Lakta centra.

Izgradnji tornja protivilo se lokalno stanovništvo, koje tvrdi da će takva građevina narušiti elegantni Barokni, i neo-klasični izgled grada, u kom dominiraju kanali i mostovi.

UNESCO je zapretio da će Sant Peterburg skinuti sa liste zaštićenih baština, gradnja je obustavljena, i napravljen je novi projekat. Rusi taj grad posmatraju kao "prozor u Evropu", jer je vekovima centar kulture i dom navažnijim ruskim stvaraocima, naročito piscima.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...