INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i severne fasade Sinagoge u Subotici

31.03.2015. | RTV

Subotička lokalna samouprava raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju i investiciono održavanje severozapadne fasade zgrade Sinagoge u Subotici.

Kako je nedavno najavio gradonačelnik Subotice Jene Maglai, izbor izvođača radova se očekuje u narednih mesec-mesec i po dana, dok bi radovi trebalo da počnu do kraja maja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nedavno je, nakon obezbeđenih 1,6 miliona evra od strane Vlade Mađarske za unutrašnju rekonstrukciju, potpisan trojni sporazum između lokalne samouprave, Mađarskog nacionalnog saveta i Jevrejske opštine o zajedničkom upravljanju zgradom nakon njene rekonstrukcije.

U toku je rekonstrukcija južne, a ranije su obaveljene rekonstrukcije zapadne i istočne fasade.

Zgradu sinagoge u Subotici stručna komisija UNESCO-a 1989. godine predložila je da pripadne svetskoj kulturnoj baštini, a odlukom Skupštine Republike Srbije utvrđena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Panevropska nevladina organizacija „Europa nostra“ uvrstila je sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja i uspomenu na one subotičke Jevreje koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu.

Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora, koji su ostalivi upečatljiv trag na arhitekturi Subotice na prelazu sa 19. na 20. vek.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;