INFONET-468X60-BANNER

U Turskoj počela izgradnja gasovoda TANAP

18.03.2015. | Tanjug

Zvanična ceremonija postavljanja kamena temeljca za izgradnju „Transanadolijskog gasovoda“ (TANAP) održana je 17. marta 2014. u turskoj provinciji Kars, objavio je turski televizijski kanal „TRT Haber“.

Na ceremoniji su učestovovali predsednici Azerbejdžana, Turske i Gruzije Iljham Alijev, Redžep Tajip Erdogan, Georgij Margvelašvili, komesar za energetiku Evropske unije Maroš Ševčovič i drugi zvaničnici, prenele su agencije.

Gasovod, dužine 1.850 kilometara, predviđen je za transport azerbejdžanskog gasa s nalazišta Šah-Deniz preko Gruzije i Turske ka granicama Grčke i Bugarske. Vrednost projekta TANAP se procenjuje na 10-11 milijardi dolara.

Prvi gas u količini od 16 milijardi kubnih metara godišnje trebalo bi da počne da se pumpa 2018. godine. Do 2026. kapacitet će porasti na predviđenih 31 milijardu kubnih metara godišnje.

Učesnici projekta su „Državna naftna kompanija Azerbejdžana“ (Государственная нефтяная компания Азербайджанской Республики, GNKAR), sa 58 odsto, „Britiš petroleum“ (BP), sa 12 odsto i turska nacionalna naftno-gasna kompanija „Botas“, sa 30 odsto.

„’Transanadolijski gasovod’ je jedinstveni projekta za ceo evroazijski region“, rekao je turski predsednik Tajip Erdogan na ceremoniji početka realaizacije projekta, preneo je „Tas“.

- Gruziji, Azerbejdžanu, Turskoj i celoj Evroaziji je potreban projekat kao što je TANAP. Pored doprinosa ekonomiji, on će doprineti miru i prosperitetu u regionu. Nastavljamo da sprovodimo različite energetske projekte i sa drugim zemljama. Ali TANAP je jedinstven u pogledu svoje geografije i zadataka. TANAP nema alternativu – istakao je Erdogan.

On je dodao da je plan rukovodstva zemlje da od Turske napravi snažan regionalni distributivni centar za naftu i gas. „Luka Džejhan je već postala jedno od vodećih svetskih energetskih čvorišta. S normalizacijom situacije u Siriji i Iraku, njen značaj će dodatno porasti jer će se povećati obimi (pumpanog goriva)", ukazao je turski lider.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;