INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Neophodno donošenje propisa iz oblasti suve gradnje

11.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Kako bi se obezbedila bezbednost i kvalitet ugrađenih materijala i sistema, i smanjila mogućnost nesreća, „Grupacija Suva gradnja Srbije PKS“ apeluje da se što pre usvoje odgovarajući savremeni standardi i donesu tehnički propisi u oblasti suve gradnje. Tim povodom „Grupacija Suva gradnja  Privredne komore Srbije“ u organizaciji „Privredne komore Srbije (PKS) i relevantnim institucijama, organizovaće Okrugli sto sa temom „Unapređenje bezbednosti i zakonska regulativa u oblasti Suve gradnje Republike Srbije“  koji će se održati u 19. marta sa početkom u 12 sati u prostorijama PKS, Resavska 13-15.

- Suva gradnja je savremena tehniologija gradnje, ali nije nova u Evropi, a ni u Srbiji. U bivšoj SFRJ dve fabrike su proizvodile gips kartonske ploče: Knin i Debar i to prema JUS standardima. Stari JUS standardi su zastareli i ne prepoznaju savremene materijale za Suvu gradnju. Da bi se osigurala kvalitetna i bezbedna gradnja neophodno je usvojiti savremene standarde iz oblasti montaže Suve gradnje. Verujemo da će ova inicijativa dati konkretne rezultate, i da će stručna javnost i naše zakonodavstvo prepoznati njenu važnost –  izjavio je Goran Stojiljković, tehnički savetnik za suvu gradnju u kompaniji „Knauf“, članice „Grupacije Suva gradnja Srbije“.

Izrada sistema suve gradnje od gipsanih ploča: lakih montažnih i pregradnih zidova, spuštenih plafona, oblaganje stubova, plafona i zidova, u svetu je dobro poznat i opšte prihvaćen, kao ekološki besprekoran, najbrži i najčistiji sistem gradnje. U Srbiji postoji  bezbroj dobrih  primera primene ovih materijala u gradnji ili rekonstrukciji objekata.

Osnovni problem predstavlja ugradnja loših nestandardizovanih materijala i zastareli standardi. Uvođenjem i poštovanjem savremenih standarda prilikom ugradnje, izvođenja, a naročito kontrole ugrađenih sistema umnogome će pomoći u podizanju kvaliteta ugrađenih materijala i konstrukcija, a samim tim i eliminisanju eventualnih grešaka i posledica, koje se mogu dogoditi nakon nestručnog postavljanja i ugradnje nestandardizovanih suvomontažnih materijala.
Sistemski materijali, ne samo korišćenje kvalitetne gipsane ploče, omogućiće da korisnici iskuse sve prednosti suvomontažne gradnje: suva, brza,  ekonomična i čista gradnja bez štemovanja za prolaz instalacija i velikog otpada, materijali sa garantovanom ugodnom klimom stanovanja, lake i tanke konstrukcije, perfektna zvučna, protivpožarna i toplotna zaštita sa fleksibilnim konstrukcijama za postizanje perfektnih savremenih eneterijera.

Savremeno građevinarstvo se više ne može zamisliti bez sistema suve gradnje. Okruženi smo pozitivnim primerima ugrađenih sistema suve gradnje: unutrašnji zidovi, spušteni plafoni, oblaganje zidova, plafona i potkrovlja, suvih estriha i duplih podova, protivpožarni i akustični sistemi u šoping centrima, hotelima, stanovima, poslovnim i industrijskim kompleksima, bolnicama, školama, kafićima itd. Dobri primeri su „Nemačka škola Beograd“, kao i hotel „Stari Mlin“.

Na tržištu postoje proizvođači materijala i sistema koji potpuno ispunjavaju evropske standarde i kvalitet i imaju odgovarajuću višu cenu u odnosu na „garažne“ nestandardizovane materijale. Nestandardizovani  materijali nemaju odgovarajući kvantitet ni kvalitet koji može garantovati statičku stabilost sistema. Nažalost, cena još uvek često predstavlja jedan od ključnih faktora, što u slučaju gradnje može biti fatalno.

Veoma je važno pridržavati se standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Neophodno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;