INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neophodno donošenje propisa iz oblasti suve gradnje

11.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Kako bi se obezbedila bezbednost i kvalitet ugrađenih materijala i sistema, i smanjila mogućnost nesreća, „Grupacija Suva gradnja Srbije PKS“ apeluje da se što pre usvoje odgovarajući savremeni standardi i donesu tehnički propisi u oblasti suve gradnje. Tim povodom „Grupacija Suva gradnja  Privredne komore Srbije“ u organizaciji „Privredne komore Srbije (PKS) i relevantnim institucijama, organizovaće Okrugli sto sa temom „Unapređenje bezbednosti i zakonska regulativa u oblasti Suve gradnje Republike Srbije“  koji će se održati u 19. marta sa početkom u 12 sati u prostorijama PKS, Resavska 13-15.

- Suva gradnja je savremena tehniologija gradnje, ali nije nova u Evropi, a ni u Srbiji. U bivšoj SFRJ dve fabrike su proizvodile gips kartonske ploče: Knin i Debar i to prema JUS standardima. Stari JUS standardi su zastareli i ne prepoznaju savremene materijale za Suvu gradnju. Da bi se osigurala kvalitetna i bezbedna gradnja neophodno je usvojiti savremene standarde iz oblasti montaže Suve gradnje. Verujemo da će ova inicijativa dati konkretne rezultate, i da će stručna javnost i naše zakonodavstvo prepoznati njenu važnost –  izjavio je Goran Stojiljković, tehnički savetnik za suvu gradnju u kompaniji „Knauf“, članice „Grupacije Suva gradnja Srbije“.

Izrada sistema suve gradnje od gipsanih ploča: lakih montažnih i pregradnih zidova, spuštenih plafona, oblaganje stubova, plafona i zidova, u svetu je dobro poznat i opšte prihvaćen, kao ekološki besprekoran, najbrži i najčistiji sistem gradnje. U Srbiji postoji  bezbroj dobrih  primera primene ovih materijala u gradnji ili rekonstrukciji objekata.

Osnovni problem predstavlja ugradnja loših nestandardizovanih materijala i zastareli standardi. Uvođenjem i poštovanjem savremenih standarda prilikom ugradnje, izvođenja, a naročito kontrole ugrađenih sistema umnogome će pomoći u podizanju kvaliteta ugrađenih materijala i konstrukcija, a samim tim i eliminisanju eventualnih grešaka i posledica, koje se mogu dogoditi nakon nestručnog postavljanja i ugradnje nestandardizovanih suvomontažnih materijala.
Sistemski materijali, ne samo korišćenje kvalitetne gipsane ploče, omogućiće da korisnici iskuse sve prednosti suvomontažne gradnje: suva, brza,  ekonomična i čista gradnja bez štemovanja za prolaz instalacija i velikog otpada, materijali sa garantovanom ugodnom klimom stanovanja, lake i tanke konstrukcije, perfektna zvučna, protivpožarna i toplotna zaštita sa fleksibilnim konstrukcijama za postizanje perfektnih savremenih eneterijera.

Savremeno građevinarstvo se više ne može zamisliti bez sistema suve gradnje. Okruženi smo pozitivnim primerima ugrađenih sistema suve gradnje: unutrašnji zidovi, spušteni plafoni, oblaganje zidova, plafona i potkrovlja, suvih estriha i duplih podova, protivpožarni i akustični sistemi u šoping centrima, hotelima, stanovima, poslovnim i industrijskim kompleksima, bolnicama, školama, kafićima itd. Dobri primeri su „Nemačka škola Beograd“, kao i hotel „Stari Mlin“.

Na tržištu postoje proizvođači materijala i sistema koji potpuno ispunjavaju evropske standarde i kvalitet i imaju odgovarajuću višu cenu u odnosu na „garažne“ nestandardizovane materijale. Nestandardizovani  materijali nemaju odgovarajući kvantitet ni kvalitet koji može garantovati statičku stabilost sistema. Nažalost, cena još uvek često predstavlja jedan od ključnih faktora, što u slučaju gradnje može biti fatalno.

Veoma je važno pridržavati se standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Neophodno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;