INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema usvojene savremene standarde

20.03.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Članovi „Grupacije Suva gradnja pri Privrednoj komori Srbije“, predstavnici relevantnih građevinskih institucija, fakulteta i proizvođača građevinskog materijala, razgovarali u četvrtak (19. mart 2014.) na Okruglom stolu, o neophodnosti donošenja propisa iz oblasti montaže suve gradnje, kako bi se poboljšala bezbednost i kvalitet u građevinarstvu. Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i „Instituta za standardizaciju Srbije“ koji su dali konkretne odgovore na ovu temu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema usvojene savremene standarde u oblasti montaže suve gradnje što može i što se odražava na kvalitet i bezbednost u građevinarstvu – upozoravaju članice „Grupacije suve gradnje pri Privrednoj komori Srbije“, čiji se članovi više godina unazad zalažu za donošenje zakonske regulative u ovoj oblasti.

Nedavno smo bili svedoci pada spuštenog suvomontažnog plafona od gipsanih ploča u Osnovnoj školi „Bora Stanković“ u Vučju kod Leskovca. Ugradnja nestandardizovanih i neadekvatnih elemenata konstrukcije plafona rezultirala je obrušavanjem plafona koji je neposredno pre toga, prilikom rekonstrukcije postavljen u školi. Srećna okolnost ovog incidenta je što u trenutku obrušavanja nije bilo nikoga u školi, i dogodila se samo velika materijalna šteta. Sve to uslovilo je da se pokrene inicijativa o uvođenju standarda iz oblasti suve gradnje, što će doprineti većoj bezbednosti u školama, vrtićima, bolnicama, javnim i privatnim ustanovama koje imaju ugrađene suvomontažne sisteme.

- Drago nam je što se veliki broj stručnjaka iz ove oblasti odazvao ovom skupu, jer je tema standardizacije veoma važna. Da bi se osigurala kvalitetna i bezbedna gradnja neophodno je usvojiti savremene standarde iz oblasti montaže suve gradnje. Naš sledeći korak je formiranje radne grupe za rešavanje ovog problema, kako bi se pokrenula konkretna inicijativa u okviru Ministarstva i „Instituta za Standardizaciju Srbije“ – izjavio je Goran Stojiljković, tehnički savetnik za suvu gradnju u kompaniji „Knauf“, članice Grupacije Suva gradnja Srbije.

Na tržištu postoje proizvođači materijala i sistema koji potpuno ispunjavaju evropske standarde i kvalitet i imaju odgovarajuću višu cenu u odnosu na „garažne“ nestandardizovane materijale. Nestandardizovani  materijali nemaju odgovarajući kvantitet ni kvalitet koji može garantovati statičku stabilost sistema. Nažalost, kod nas, cena još uvek često predstavlja jedan od ključnih faktora, što u slučaju gradnje može biti fatalno.

Veoma je važno pridržavati se standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Neophodno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope.

Okruglom stolu sa temom „Unapređenje bezbednosti i zakonska regulativa u oblasti Suve gradnje Republike Srbije“, prisustvovali su profesor arhitektonskog fakulteta Nenad Šekularac, predstavnici „Inženjerske komore Srbije“, IMS-a, „Delegacije nemačke privrede u Srbiji“, „Građevinske direkcije Srbije“, izvođači radova u oblasti suve gradnje, projektanti i drugi stručnjaci iz ove oblasti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;