Značaj edukacije u sistemima suve gradnje

03.03.2015. Gradjevinarstvo.rs

Povodom pada spuštenog suvomontažnog plafona od gipsanih ploča u Osnovnoj školi „Bora Stanković“ u Vučju, grupacija „Suva gradnja Srbije PKS“ obratila se stručnoj javnosti: projektantima, izvođačima radova, investitorima, trgovcima građevinskog materijala, nadzornim organima i svih ostalim odgovornih licima saopštenjem sa željom da apeluju na što hitniju reakciju za donošenje standarda i tehničkih propisa u oblasti suve gradnje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Velika je sreća da nije bilo dece u objektu prilikom pada plafona i da niko nije stradao. Iskoristili bismo ovaj događaj kao upozorenje i kao povod za konkretnu reakciju, tako da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

Prilikom projektovanja i izvođenja suvomontažnih radova neophodno je pridržavati se standarda, tehničkih propisa i preporuka proizvođača, njihove tehničke dokumentacije i uputstava za primenu. Prilikom ugradnje potrebno je upotrebljavati jedino sistemske komponente i sistemska rešenja proizvođača, sertifikovane od strane najuglednijih građevinskih instituta Srbije i Evrope. Jedino se primenom sistemskih materijala i tehnike ugradnje može obezbediti i garantovati kvalitet izvedenih suvomontažnih radova. Važno je izbegavati upotrebu nesistemskih, nekvalitetnih, neadekvatnih i nesertifikovanih materijala. U osnovnoj školi u Vučju nisu primenjivani sistemski materijali propisani standardima za suvu gradnju.

Nažalost, u Srbiji postoje zastareli standardi u oblasti primene i ugradnje sistema suve gradnje i materijala za suvu gradnju. Apelujemo da se što pre usvoje, objave odgovarajući savremeni standardi i donesu tehnički propisi u oblasti suve gradnje i time obezbedi sigurnost i kvalitet ugrađenih materijala i sistema. Grupacija „Suva gradnja Srbije PKS“ će u tome pomoći i uzeti aktivno učešće. Stručna i šira javnost biće blagovremeno obaveštena o daljim koracima grupacije u cilju rešavanja ovog važnog problema.

Proizvođači sistema suve gradnje konstantno organizuju edukacije i prezentacije na području čitave Republike Srbije i ovim saopštenjem molimo sve zainteresovane da uzmu učešće u njihovom radu.

Kao i do sada, sa neophodnim tehničkim detaljima i uputstvima možete se upoznati iz štampanih brošura, internet stranica proizvođača, e-mail-om ili direktnim kontaktom – navodi se u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...