INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Beograd na vodi": dva ugla gledanja – arhitekte vs. gradonačelnik

11.03.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da nadležni planiraju da u projekat „Beograd na vodi“ uključe sve arhitekte koji mogu da doprinesu projektu, kao i da je sve što se radi transparentno, ali i podložno kritikama.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je saopštila Gradska uprava, Mali je to rekao na sastanku sa predstavnicima „Akademije arhitekture Srbije“ (Mihajlo MItrović, Branko Bojović i Miloš Raonić), sa kojima je razgovarao o „Beogradu na vodi“ i sa kojima se složio da je važno voditi dijalog o toliko važnom projektu kao što je „Beograd na vodi“.

Mali je rekao da se u javnosti pojavilo mnogo neistina i dezinformacija, kao i da je važno da građani znaju da je sve što se radi transparentno i podložno kritikama.

- Otvoreni smo za sva mišljenja i ideje stručnjaka koji žele najbolje za naš grad i planiramo da uključimo sve arhitekte koji mogu da doprinesu ovom projektu, koji je značajan i za celu Srbiju – rekao je Mali.

On je istakao i da područje Savskog amfiteatra sada izgleda potpuno drugačije s obzirom na to da je u toku veliko raščišćavanje terena. Do danas je, kako je dodao, 88 porodica sa tog područja iseljeno, a oni su preseljeni iz baraka u stanove i nisu imali nijednu kritiku na to.

Drugačije viđenje

Sa druge strane, kako prenosi „Radio slobodna Evropa“, predstavnici „Akademije arhitekture Srbije“ su stava da je ceo razgovor ostao na nivou formalne razmene mišljenja, jer je sve već odlučeno i to bez učešća domaće struke.

- Ovo je prvi put da vlast reaguje na ono što pišu članovi „Akademije“. Mihajlo MItrović, Milan Raonić i ja smo otišli kod gradonačelnika, gde su bili i glavni arhitekta Beograda i gradski sekretar za kulturu i još nekoliko gradskh funkcionera. Vođen je razgovor o tom projektu. Nama je govoreno da je ceo postupak legalan. A mi mislimo da je  napravljeno mnogo propusta, jako mnogo presedana i da postoji ozbiljna netransparentnost u postupcima – kaže Branko Bojović.

Bojović za „Lex specialis“ kaže da će on dati zakonsku osnovu, ali da je to presedan. Kako je završen sastanak?

- Sastanak je završen sa neobaveznim zaključkom da treba nastaviti neku vrstu kontakata... Moj utisak da je to sve bilo pro forme, pokušaj amortizacije onoga što smo mi napisali. Nema potreba za daljim kontaktima, dovedeni smo pred svršeni čin, jer je sve formalno uređeno. Beograd je promenio Generalni plan, promenio celu jednu seriju dokumenata, što je po našem mišljenju pogrešno i pogubno. Jer, kad to napravite za jednog investitora, onda bi to morali da radite za svakog investitora. A ne može se za svakog investitora formirati „Lex specialis“ – kaže arhitekta Bojović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;