Kragujevac: Stanovi se grade, temelj za naučni centar u aprilu

18.02.2015. | Novosti

Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja godine, a dugo najavljivana izgradnja Centra za matičhne ćelije u ovom gradu, trebalo bi, konačno, da počne u aprilu ove godine.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević izjavio je „Tanjugu“ da bi krajem marta trebalo da bude poznato ko će graditi naučni centar površine 11.000 kvadratnih metara.

- Nadam se da će tender za izvođača radova Centra izvrsnosti, kako mi kolokvijalno zovemo matične ćelije, biti završen 25. marta i već početkom aprila trebalo bi da počne njegova izgradnja – rekao je Arsenijević.

Sredstva u iznosu od oko 30 miliona evra, za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti naučni centar sa bankom matičnih ćelija, kao i stanova za mlade naučne radnike, obezbedila je Evropska investiciona banka kroz kreditnu liniju.

- Izgradnja stanova košta oko sedam miliona evra, investitor je Evropska banka i naša država se za to zadužila. Najviše stanova, oko stotinak su površine od 35 kvadrata, tu su i stanovi od 50-ak kvadrata i manji procenat su veći stanovi od 80 kvadrata za porodice – rekao je Arsenijević.

Stanovi, ukupne površine oko 10.000 kvadratnih metara, grade se u ulici Dimitrija Tucovića 3, u blizini tržnog centra „Plaza“, i prema ugovoru između Jedinice za upravljanje projektom pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izvođača radova firme „Banković“ iz Crne Trave, trebalo bi da budu završeni do kraja septembra, a rektor smatra da ce biti izgrađeni do kraja godine.

- Izgradnja stanova je počela i poprilično je odmakla – rekao je Arsenijević i dodao da su namenjeni mladim naučnim radnicima do 35. godine života, kao i naučnima koji žele da se vrate.

Naglašavajući da su to kriterijumi koje je odredila „Evropska investiciona banka“, Arsenijević je rekao da će konkurs za dodelu tih stanova biti raspisan, verovatno u aprilu ove godine, i da će biti dodeljeni, kako je naglasio, „ni po babu, ni po stričevima“.

Projekat izgradnje stanova i naučnog centra pri Univerzitetu u Kragujevcu pokrenut je pre četiri i po godine i, kako je tada Arsenijević izjavio, predstavlja jednu od najvećih investicija u domaću naučnu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...