INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako zaštititi radnike koji odlaze da rade u Rusiju?

11.02.2015. | Tanjug

Inspekcija rada u Srbiji proverava sve detalje poslovanja firme koja je angažovala radnike za rad na sibirskom poluostrvu Jamal, u Ruskoj Federaciji, od kojih je šest državljana Srbije u nedelju smrtno stradalo u požaru.

Očekuje se da Vlada Srbije donese odluku o proglašavanju Dana žalosti zbog njihove pogibije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dodao da bi taj segment rada u inostranstvu mogao da se reši možda i promenom zakonodastva, kao i pojačanim nadzorom i saradnjom nadležnih inspekcija dveju zemalja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja juče je saopštilo da su stradali radnici bili zaposleni u preduzeću „Beo metalsstroj d.o.o. Beograd" i da je u toku nadzor inspekcije rada u tom preduzeću.

„Beo metalsstroj d.o.o. Beograd" se u 2014. godini Ministarstvu za rad obratilo jednim obaveštenjem da treba da uputi 20 zaposlenih na rad u Rusku Federaciju.

Pošto je uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da poslodavac nije ispunio uslove predviđene zakonom, on je obavešten da pre upućivanja zaposlenih na privremeni rad koriguje dokumentaciju i da je dostavi ovom ministarstvu, navode u resornom ministratstvu.

Sektor za rad Ministarstva rada, kako je objašnjeno, pre upućivanja zaposlenog u inostranstvo proverava prijavu sa obaveznom dokumentacijom, ali nema ovlašćenja da izdaje saglasnost kao neophodni uslov za upućivanje, već samo može da konstatuje ispunjenost zakonskih uslova ili da obavesti stranku o potrebi korigovanja dokumentacije", navedeno je.

Za vreme boravka i rada u inostranstvu zaštitu upućenih radnika obezbeđuje diplomatsko, odnosno konzularno predstavništvo RS.

Ministar Vulin podsetio je na to da je Ministarstvo rada pre sedam meseci iniciralo razgovore sa predstavnicima Ruske Federacije, jer je prepoznalo probleme sa kojima se radnici suočavaju.

On je naveo da je trenutno u Moskvi delegacija Ministarstva rada koja radi na Sporazumu o socijalnoj zaštiti sa RF i da je proširila te razgovore i na temu koja se odnosi na postizanje sporazuma o međusobnoj zaštiti radnika u inostranstvu, odnosno na upućivanju radnika na rad u inostranstvo.

Vulin smatra da bi rešenje moglo da bude promena zakonodavstva koje se odnosi na tu oblast, kao pojačanom inspekcijskom kontrolom.

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izjavio je da je istraga o tome kako je došlo do požara u kome je nastradalo šestoro radnika iz Srbije i njihova identifikacija u toku, a da je istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo krivični postupak zbog te nesreće.

„Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije“, kao i poslodavci zatražili su da se upućivanje na rad građevinskih radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom kojim bi se utvrdili minimumi prava i obaveza u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.

Kada je reč o proceduri angažovanja radnika, „Nacionalna služba za zapošljavanje“ (NSZ) u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakonom o zaštiti građana na radu u inostranstvu, obavlja poslove posredovanja za zapošljavanje državljana Srbije za rad u inostranstvu.

Takva vrsta posredovanja se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem stranog poslodavca, a NSZ je u obavezi da obezbedi zaštitu lica u postupku zapošljavanja u inostranstvu, kažu u toj službi.

Zaštita lica podrazumeva jednak tretman po osnovu rada sa državljanima države zaposlenja za vreme rada i boravka u inostranstvu, kao i obezbeđenje potrebnih dozvola za rad i boravak u inostranstvu, troškova prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo.

Procedura nalaže da nakon dostavljenih informacija, ukoliko su ispunjeni svi uslovi propisani i međunarodnim konvencijama o legalnoj migraciji, NSZ tako koncipiranu ponudu objavljuje kao oglas, u listu „Poslovi“, na svom internet sajtu, kao i na oglasnim tablama u svim filijalama.

Stoga, NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;