IZOLACIJA-468X60-BANNER

Subotica: Mađarska će platiti unutrašnje uređenje

16.01.2015. | Dnevnik

U toku je rekonstrukcija južne fasade subotičke Sinagoge prema apoteci, lokalna samouprava je predvidela i sredstva za uređenje severne fasade ka muzeju, a ima najava da će se uključiti i vlada Mađarske kod unutrašnjeg uređenja. Predsednik Jevrejske opštine Robert Sabadoš ne krije oduševljenje što se krenulo sa mrtve tačke.

- Nakon ovih radova biće završeno obnavljanje spoljašnjosti objekta. Skoro trideset godina je prošlo od kada su počeli prvi radovi na velikoj kupoli koja se zarotirala, i sporo je tekla rekonstrukcija objekta – rekao je  predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš. - U poseti Jevrejskoj opštini bio je zamenik državnog sekretara Mađarske vlade i obavestio nas da je njihova vlada izdvojila dodatna sredstava za unutrašnje uređenje Sinagoge.

Prošle godine u martu Mađarska je izdvojila 100 miliona forinti, a sada i dodatna sredstava od 400 miliona forinti i od tog novca u celini, po rečima Sabadoša, može da se završi unutrašnjost objekta. Do 2016. godine sinagoga bi se mogla vratiti u funkciju, da služi za verske, kulturne, edukativne i turističke potrebe.

Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije, sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture. Sveobuhvatna rekonstrukcija Sinagoge počela je 2004.godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;