Subotica: Mađarska će platiti unutrašnje uređenje

16.01.2015. | Dnevnik

U toku je rekonstrukcija južne fasade subotičke Sinagoge prema apoteci, lokalna samouprava je predvidela i sredstva za uređenje severne fasade ka muzeju, a ima najava da će se uključiti i vlada Mađarske kod unutrašnjeg uređenja. Predsednik Jevrejske opštine Robert Sabadoš ne krije oduševljenje što se krenulo sa mrtve tačke.

- Nakon ovih radova biće završeno obnavljanje spoljašnjosti objekta. Skoro trideset godina je prošlo od kada su počeli prvi radovi na velikoj kupoli koja se zarotirala, i sporo je tekla rekonstrukcija objekta – rekao je  predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš. - U poseti Jevrejskoj opštini bio je zamenik državnog sekretara Mađarske vlade i obavestio nas da je njihova vlada izdvojila dodatna sredstava za unutrašnje uređenje Sinagoge.

Prošle godine u martu Mađarska je izdvojila 100 miliona forinti, a sada i dodatna sredstava od 400 miliona forinti i od tog novca u celini, po rečima Sabadoša, može da se završi unutrašnjost objekta. Do 2016. godine sinagoga bi se mogla vratiti u funkciju, da služi za verske, kulturne, edukativne i turističke potrebe.

Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije, sa kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture. Sveobuhvatna rekonstrukcija Sinagoge počela je 2004.godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...