Srpski građevinci teže do posla

16.01.2015. | RTS

Srpske građevinske firme poput „Energoprojekta“ i „Planuma“, danas žive od poslova u inostranstvu. I dok na tradicionalnim tržištima, gde su decenijama prisutni, brže i lakše dolaze do statusa glavnih izvođača, u zemlji su pretežno podizvođači za strane kompanije. Koje su šanse da se sačuvaju srpske specijalizovane firme?

Na dvadesetak kilometara od Čačka, u selu Brđanima, Koridor 11 se probija kroz tunel od 437 metara. Na Koridoru 11 srpski građevinci su podizvođači i grade najduži tunel na trasi, koji se finansira iz azerbejdžanskog kredita. A na šest hiljada kilometara daleko od Beograda, srpski građevinci, 30 godina su glavni izvođači radova, u Africi, odnosno Angoli.

- Radimo na rekonstrukciji infrastrukture i završavamo projektnu dokumentaciju za vazdušne baze. Ukupna vrednost tih poslova je 30 miliona dolara – kaže Blagoje Cirović, direktor „Planuma“ u Angoli.

Iz „Planuma“ kažu imaju podršku ruskih banaka i lokalnih u Angoli, ali i švajcarske banke „Kredit Svis“. Međutim, posle 67 godina postojanja u Srbiji sve teže dolaze do posla i ocenjuju da država ne kontroliše strane kompanije koje grade u našoj zemlji. Objašnjavaju kako su se našli na crnoj listi resornog ministarstva.

- Neki kriterijumi su veoma čudni jer ne može biti da svi moji podizvođači pod „Planumom“ koje dnevno držimo u životu budu na beloj listi, a mi na crnoj listi. Sve države štite domaće firme pokušavajući da te pare zadrže u zemlji, i da te firme posluju i dalje a kod nas se na jednoj ruci može izbrojati broj domaćih firmi – kaže Ratomir Todorović, generalni direktor „Planuma“.

U resornom ministarstvu kažu da država menja ponašanje i da su promene već počele.

- U prethodnom periodu i država i ministarstvo takođe su se neodgovorno ponašali kada su te kompanije kasnile. Država ih nikad nije tužila i nije povukla bankarske garancije, ali to se menja. Ne znači da će one kompanije koje se nalaze na beloj listi biti večno ili one na crnoj – kaže Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

„Planum“ je proteklih godina radio značajne projekte u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, Africi i Ruskoj Federaciji, gde je u proteklih 20 godina izgrađeno 15 aerodroma. Trenutno najviše novca zarađuje u Angoli, i tako uspeva da sačuva radna mesta za 1.200 radnika u firmi.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...