Nova topionica u Boru za dva dana

22.12.2014. | RTV

Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ kojom se garantuje ekološki čista sredina nakon stogodišnje proizvodnje bakra, biće završena 23. decembra, saopštilo je danas to preduzeće.

Za izgradnju postrojenja sa modernom tehnologijom, započetog 2011. godine, utrošeno je 250 miliona evra, kredit je odobrila kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija.  Aktuelna vlada je za završetak izgradnje uplatila je Basenu Bor dodatnih 30 miliona evra.

- Radovi se odvijaju po planu, kranovi su demontirani i sada se obavljaju radovi na tlu. Funkcionalno ispitivanje novog postrojenja traje tri meseca, nakon čega sledi kraće uhodavanje, a potom i livenje prve katode – rekla je agenciji „Beta“ portparolka preduzeća Gorica Tončev Vasilić.

Glavni izvođač radova je kanadski „SNC Lavalin“, a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ je finska kompanija „Outotek“.

Veliki deo ugrađenih elemenata u ovaj projekat koga su i prethodna i ova vlada označili kao projekat „od velikog nacionalnog značaja“, proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...