IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Narodnog muzeja u Pančevu

16.12.2014. | RTS

Pre mesec dana u pančevačkom muzeju počela je rekonstrukcija svečane sale, gde se nekad nalazila stalna postavka. Konzervatori otkrivaju bogato zidno slikarstvo, nastalo u vreme zidanja zgrade, 1838. godine, koje se krilo ispod više slojeva kreča.

Cveće, lišće, venci, krilati konji, anđeli, ili kako bi se to stručno reklo ukrasno dekorativna plastika, otkrivena je na tavanici i iznad kapitela svečane sale pančevačkog muzeja.

Konzervatori su još na početku posla koji će trajati tri meseca. Osim ornamentike, otkrili su i dva potpisa, a za jedan od njih se veruje da pripada Julijusu Zajdolu, čoveku koji je oslikao salu. To će se tačnije utvrditi kada stignu dokumenta iz rumunije, jer je pančevo tada, 1838. godine, bilo pod vlašću Austro-Ugarske.

- Zidovi su u veoma lošem stanju, posni su porozni, puni prašine, čađi i prljavštine, tako da ćemo ispoštovati sva pravila struke pri konzervaciji da to sredimo – kaže slikar-konzervator Tanja Bojović.

Obnovu svečane sale finansira Ministarstvo kulture i Grad Pančevo sa 2,8 miliona dinara, a to je samo početak rekonstrukcije čitave zgrade muzeja, koja će se nastaviti sledeće godine.

- Posle rekonstrukcije tavanice i zidova ovde u svečanoj sali sledi mermerizacija stubova, krečenje i sređivanje parketa, a posle i obnova celog muzeja, koja će se raditi fazno – kaže Pi-ar muzeja Vanja Radenković.

Zbog sale koja je godinama čekala na rekonstrukciju, pančevački muzej ima samo privremenu postavku. Stalna će sačekati još neko vreme, jer će obnova zgrade potrajati, zbog obima posla i velike količine novca koju je neophodno obezbediti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;