INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Obnova tvrđave u Smederevu kasni zbog birokratije

24.11.2014. | Blic

Radovi na rekonstrukciji Jezavskog bedema Smederevske tvrđave, umesto u maju, počeli su tek polovinom novembra. Problem nije bio novac. Sve je pošlo naopako jer nije mogao da se izabere najbolji ponuđač.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Veroljub Ranković, direktor „Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika“, kaže da je država, resorno ministarstvo, još u proleće odobrila novac za obnovu.

- Početkom aprila, čim smo dobili novac iz ministarstva, raspisali smo javnu nabavku za izvođenje konzervatorskih radova. Javile su se tri firme i komisija je 7. maja izabrala najpovoljniju ponudu po jasno utvrđenim kriterijumima – kaže Ranković.

Na javni poziv „Zavoda“ konkurisala su tri ponuđača: „Balkan“, zanatska zadruga iz Crne Trave, Privredno društvo „DMD Krov“ iz Novog Pazara i „Tasić Mitre“ d.o.o. iz Smedereva. Ti poslednji, s obzirom na to da su to već radili, imali su najpovoljniju ponudu, a problem je nastao kada se žalila drugoplasirana firma na konkursu.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki delimično je poništila konkurs tražeći ponavljanje faze stručne ocene. I tako tri puta! Na koncu, pre neki dan, „Zavodu“ dostavlja odluku kojom je potvrđen izbor firme „Tasić Mitre“ – istog onog ponuđača koga je Komisija odabrala još 7. maja!

- Svaki normalan čovek kad prođe Tvrđavom može s pravom da nam kaže: „Sram vas bilo, šta ste čekali, sad ste tek počeli da radite“. Uradićemo šta se može do kraja građevinske sezone, koliko nam vremenske prilike dozvole, a ako ne stignemo, vratićemo pare ministarstvu, takav je postupak, pa će nam, valjda, ponovo uplatiti na proleće, da završimo – nada se direktor „Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika“.

Sredstva za rekonstrukciju Jezavskog bedema obezbedili su Ministarstvo kulture i informisanja – sedam miliona i 440.000 i grad Smederevo – 400.000 dinara. U „Zavodu“ sada češće nego obično gledaju u nebo, da ih vreme posluži kako bi završili što više dok temperatura ne ode u minus.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;