Veliki Mokri Lug: Novo naselje za 5.000 ljudi

17.11.2014. | Novosti

Meštani Velikog Mokrog Luga dobiće nekoliko hiljada novih komšija! Novo naselje koje će biti izgrađeno uz Ulicu stražarska kosa predviđeno je na zelenoj površini i na oko 300 metara nadmorske visine. Unutar njega planirana je, između ostalog, izgradnja ambulante, obrazovnih i sportskih objekata, kao i trg sa vidikovcem.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema Planu detaljne regulacije, na oko 28 hektara gradiće se oko 1.628 stambenih jedinica u deset blokova. Tako će spomenuti deo opštine Zvezdara dobiti stambene zgrade, poslovne objekte i kuće sa dvorištima za oko 5.000 ljudi.

U ovom naselju iznad park šume Stepin lug (stari naziv Titov gaj), u „bloku 4“, biće smeštena zdravstvena stanica, a u narednom „mali stanari“. Naime, biće izgrađena osnovna škola za oko 500 učenika i vrtić za 350 dece uzrasta do sedam godina. Takođe, u ovom kraju predviđen je i dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i odrasla i stara lica.

Ispred svih spomenutih ustanova biće urađeni trg i vidikovac, sa pogledom na okolni pejzaž, na površini od 10 ari placa. Taj centralni deo naselja okruživaće skulpture, klupe, fontana, česma i ulične svetiljke. Do njega će voditi stepenište sa platoima za odmor i zadržavanje pešaka.

Sedam ulica i čak tri prilaza

Ulaz u samo naselje biće moguć iz dela Vojvode Stepe, Stražarske kose i Cvetanove ćuprije sa po dve kolovozne trake i trotoarima širine 2,5 metara. Unutar planiranog područja prolaziće sedam ulica pod nazivom Nova.

U planu okretnica autobusa

U severnom delu novog naselja izgradiće se okretnica za tri autobuske linije koje dolaze iz pravca Malog Mokrog Luga i Kumodraža. Takođe, „Direkcija za javni prevoz“ planira da produži trasu linije 33 do planiranog sportskog kompleksa.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...