Biće srušeno oko 20 odsto nelegalnih objekata

12.11.2014. | Tanjug

- Od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji, 20 odsto će morati da bude srušeno – izjavila je ministarka građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ona je za Dnevnik RTS-a kazala da su napisana rešenja za rušenje 2.600 objekata koji ili ugrožavaju bezbednost građana, ili su izgrađeni na Zlatiboru ili Tari i dodala da je u Beogradu 400.000 nelegalnih objekata. Mihajlovićeva je najavila da će pokušati da se legalizuju svi objekti koji ne ugrožavaju živote ljudi i koji nisu izgrađeni u parkovima prirode.

Krajem novembra i početkom decembra očekuje se donošenje Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da ubrza izdavanje građevinskih dozvola.

- Do maja meseca imaćemo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, što znači da će korupcija biti nula – najavila je ministarka.

Ona je dodala da će se ubuduće sva potrebna dokumenta izdavati samo na jednom šalteru.

- Konverzija je izuzeta iz zakona, ali ono što jeste promenjeno, jeste da sada ukoliko imate pravo korišćenja, imate i pravo gradnje, što je bilo zabranjeno do pre tri godine. Na taj način ćemo odblokirati građevinsku indutriju da može da radi – navela je ona.

Mihajlovićeva je najavila da će od 1. decembra biti objavljene prve crne i bele liste izvođača radova. Na beloj lsiti će biti oni koji prijavljuju svoje radove, uredno rade i plaćaju svoje obaveze državi i imaju svoje zaposlene.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko 600 preduzeća koje će se naći na crnoj ili beloj listi. Na svakih 15 dana ta lista može da doživi promene i neko sa crne može da se nađe na beloj listi, ukoliko radnci budu prijavljni, jer „kad država finansira određene infrastrukturne projekte onda morate da znate i ko može da dobije posao“.

Ministarka je napomenula i da je u prethodnih nekoliko meseci, Vlada Srbije uputila mnogo pisama Vladi Vojvodine, kako bi ponovo bila pokrenuta izgradnja Žeželjevog mosta. Ono što je ostalo nerešaeno su obaveze pokrajinske vlade koja ne želi da ih završi, odnosno da plati, kazala je ona, dodajući da će nastaviti da insistira na tome.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...