PRIJAVA-468X60-BANNER

Buldožeri „čiste“ nacionalne parkove, ruše 74 objekta u oazama prirode

27.10.2014. | Novosti

Ministarstvo građevinarstva od 1. novembra kreće u veliku akciju rušenja nelegalnih objekata, saznaju „Novosti“. Na meti bagera naći će se čak 74 zdanja u nacionalnim parkovima, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima. To su zone u nadležnosti Ministarstva. A za većinu objekata još iz 2010. godine postoje rešenja za rušenje, koje je republička inspekcija izdala, ali do danas nisu sprovedena.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako „Novosti“ saznaju, reč je uglavnom o vikendicama, ali na listi Ministarstva ima i većih objekata. U svakom slučaju, bageri prvo kreću u park prirode „Stara planina“, gde će biti srušena dva objekta u katastarskoj opštini Ćuštica „Jabučko Ravnište“. Jedno zdanje biće uklonjeno i u KO Krstac, Uvačko jezero u okviru specijalnog rezervata prirode „Uvac“. I park prirode „Golija“ biće počišćen – rušiće se šest objekata u KO Plešin i KO Koritnik. Po broju nelegalnih zdanja prednjači Nacionalni park „Tara“. Tu će biti srušeno čak 65 objekata u KO Rastište Perućac. Sve građevine sazidane su bez građevinske dozvole, a vlasnici nisu čak podneli ni zahtev za legalizaciju.

Kriterijumi za uklanjanje utvrđeni su na osnovu vremena izgradnje, u cilju zaštite javnog interesa, odnosno sprečavanja nove gradnje u ovim područjima.

Ovakvu akciju vlasnici bespravnih zdanja su i mogli da očekuju s obzirom na izjave Zorane Mihajlović, ministra građevinarstva, u proteklih par meseci. Kada je preuzela resor građevine, pitala je koliko je srušeno nelegalnih objekata u poslednjih pet ili šest godina i dobila odgovor – svega pet. Onda je najavila da zaštićenih neće biti, da će se sva rešenja o rušenju sprovesti u zonama koje su u nadležnosti Ministarstva, a takvu preporuku dala je Mihajlovićeva i lokalnim samoupravama – da i oni počiste svoja dvorišta. Takođe, kako je više puta izjavila, neće se obazirati na pritiske, koje trpe zbog ovakve odluke.

Stop „divljanju“

Na problem nelegalne gradnje, kako je najavila Zorana Mihajlović, država je rešila da stavi tačku. Biće podvučena crta i iza toga više nijedno zdanje neće moći da se gradi bez dozvole. Ministarstvo je pripremilo rešenja vezano za legalizaciju objekata, koja će predočiti premijeru.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;