Egipat prokopava novi kanal

21.10.2014. | RTV

Egipat je potpisao sporazume sa šest međunarodnih kompanija koje će raditi na pokopavanju drugog  Sueckog kanala, najznačajnijeg projekta egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija u cilju ekonomskog oporavka zemlje, koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine.

Ugovor o izgradnji novog kanala potpisan je sa „Nešenel Marin Dredging“ Co iz Saudijske Arabije, holandskim kompanijama „Rojal Rojal Boskails vestminister“ i „Von Ord“, belgijskim firmama „Jan de Nul“ i „Dem Grup“ i američkim grupacijama „Grejt Kejks Dredž“ i „Dok“, preneo je AFP.

General Mohab Menih, direktor uprave Sueckog kanala najavio je formiranje konzorcijuma u Kairu. Egipatski predsednik je rekao da novi kanal bi trebalo da bude završen do avgusta 2015. Očekuje da će prihod Egipta od vodenog saobraćaja, zahvaljući izgradnji novog kanala  do 2023. biti povećan sa sadašnjih pet na 13,5 milijardi dolara.

Vlada u Kairu namerava izgradnju međunarodne logističke i industrijske platforme od 76.000 kilometara kvadratnih u regiji novog kanala kako bi se privukao što veći broj brodova i ostvario što veći dohodak. Predstavnici „Dem Grup“-e podvukli su da su svi rokovi u pogledu novog kanala veoma kratki.

- Bili smo iznenađeni brzinom kojom je sve ovo došlo na tržište, brzinom lansiranja ponude i brzinom kojom treba izgraditi kanal. Ali sve to je moguće i učinićemo sve kako bismo ispunili šta se od nas traži – izjavili su predstavnici belgijske kompanije „Dem“.   

Guverner egipatske centralne banke najavio je u septembru da će država uložiti 8,5 milijardi dolara za finansiranje ovog projekta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...