Mihajlović: EBRD da finansira gasovod; Antić: Neće moći (video)

10.10.2014. | Tanjug

Zašto i koliko Srbija gubi jer još nije izgrađen gasovod Niš-Dimitrovgrad polemisali su danas potrpedsednica vlade Zorana Mihajlović i ministar Aleksandar Antić. I dok Mihajlović tvrdi da bi gasovod mogao da bude završen za dve godine, Antić kaže da za takav poduhvat nema novca.

Mihajlović, koja je u prethodnom mandatu bila ministarka energetike, naime, izjavila je u Aranđelovcu da bi gasovod mogla da finansila „Evropska banka za obnovu i razvoj“ (EBRD), a reč je o kreditu koji je EBRD odobrila „Srbijagasu“ pre četiri godine, između ostalog i za restrukturiranje i nabavku gasa, ali taj novac nije potpuno iskorišćen.

- Ako bismo deo tog kredita preusmerili verovatno bismo dobili uslov da reformišemo „Srbijagas“, pa bismo mogli da završimo i ovaj gasovod. Ovako, plaćamo visoku cenu za transport gasa kroz Mađarsku, a procene su da godišnje gubimo oko 20 miliona dolara jer nismo izgradili taj gasovod – rekla je Mihajlovićeva na Regionalnom investicionom samitu u Aranđelovcu.

Aktuelni ministar energetike, međutim, tvrdi da na novac EBRD ne možemo računati, jer jer kredit o kojem govori Mihajlović bio namenjen drugim projektima, te ga nije lako preusmeriti za gradnju gasovoda.

- Moraćemo da šaljemo praktično novi projekat – objasnio je ministar Antić. - To znači i novu proceduru za odobravanje sredstava. Takav smo odgovor dobili.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?