INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od Beograda do Novog Sada od 2018. vozom za pola sata (video)

10.10.2014. | Tanjug

U Vladi Srbije danas (10. oktobar 2014.) potpisan je ugovor o projektovanju rekonstrukcije i izgradnje dvokolosečne pruge Stara Pazova-Novi Sad koja bi trebalo da bude gotova početkom 2018. godine, a omogućiće da se od Beograda do Novog Sada vozom stigne za 30 do 40 minuta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ugovor su potpisali generalni direktor saobraćajnog Instituta CIP Milutin Ignjatović i generalni direktor ruskih državnih železnica „RŽD Internešenel“ Sergej Pavlov, u prisustvu potpredsednice Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. Ona je precizirala da je vrednost izrade projekta devet miliona dolara, a ukupna vrednost te investicije 450 miliona dolara.

Mihajlović je na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora napomenula da je reč o takozvanom aneksu 3 ugovora, o delu ruskog kredita namenjenog srpskoj železnici. Mihajlović očekuje, da u buduće neće biti problema u realizaciji projekata u železnicama i da će radovi ići mnogo brže nego što je to bio slučaj do sada.

Ona je istsakla, da železnice moraju da se modernizuju, i da izgledaju potpuno drugačije nego sada, kako bi građani ponovo poželeli da uđu u voz.

Mihajlović je kazala, da je planirano da projekat bude gotov u junu sledeće godine, četiri meseca nakon toga će trajati provere tog dokumenta i potom će početi izgradnja koja će trajati 30 meseci. Ona je istakla da bi krajem 2017. odnosno početkom 2018. trebalo da bude gotova pruga na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Ministar saobraćaja je rekla, da će korisćenje savremenih ruskih tehnologija omoguciti nekoliko puta bržu izgradnju nego što bi to bio slučaj, da se koristi domaća tehnologija. Kao primer je navela to što će izgradnja pruge Strara Pazova Novi Sad, koja je dvokolosečna trajati isto kao i izgradnja pruge Beograd-Pančevo koja je jednokolosečna.

Ignjatović je istakao, da je reč o veoma bitnom projektu za Srbiju i srpske železnice i rekao, da bi se realizacija tog projekta sigurno odužila da nije bilo potpredsednice Vlade. Prema njegovim rečima, ova deonica je mogla da bude čak i završena, ali to nije učinjeno „zbog raznih peripetija“ i nedostatka želje predsednika opštine Sremski Karlovci i kasnije „Železnica Srbije“.

On je ukazao da će pruga Stara Pazova-Novi Sad biti prva pruga ne samo u Srbiji, već i u regionu koja će biti projektovana za brzine od 200 kilometara na sat. On je dodao da je dužina te deonice 40 kilometara.

Ignjatović je naglasio da će ta pruga imati sve karakteristike savremene evropske železnice. Kako je ukazao, nakon završetka te deonice, i rekonstrukcije pruge na deonici Beograd-Stara Pazova, od Beograda do Novog Sada, moci će da se stigne za četrdesetak, a možda čak i 30 minuta.

Pavlov je rekao da je ovo osnova za početak otvaranja brzih pruga u Srbiji, i naglasio da će svi radovi biti izvedeni u roku, uz najkvalitetnije moguće, uz korisćenje najsavremenije ruske tehnnologije u oblasti železničkog saobraćaja.

Direktor ruskih državnih železnica „RŽD Internešenel“ je istakao da će izgradnja pruge na liniji Stara Pazova-Novi Sad omogućiti lakši i brži dolazak turista do Sremskih Karlovaca, koji se nalaze na toj deonici. Pavlov je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsedniku Vlade Mihajlovićevoj, koja se , dodao je, lično angayyovala da do realizacije ovog projekta najzad dođe.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;