Bajatović: Biće izgradnje „Južnog toka“, Srbija spremna (video)

22.09.2014. | Tanjug

„Južni tok“ u Srbiji i ostalim zemljama učesnicama tog projekta će se graditi, izjavio je danas generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i najavio početak radova u Srbiji za kraj oktobra.

- I Bugarska i Srbija i Mađarska i Austrija će graditi „Južni tok“ kao energetski objekat i ne postoje bilo kakav razlog niti pravila EU koja bi bilo kojoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta – rekao je Bajatović, novinarima na interaktivnoj izložbi kojom će „Južni tok“ biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama.

On je naglasio da je u Srbiji sve spremno za početak tog velikog razvojnog projekta i da u Srbiji oko toga nema nikakve dileme, niti problema.

- Novac je spreman, projekti su urađeni, 70 odsto eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju je završeno – naveo je Bajatović i dodao da će biti mala izmena trase na severu, jer će gasovod prolaziti kod Subotice, a ne kod Sombora, a potom kroz Mađarsku do Baumgartena u Austriji, a ne kod Treviza u Italiji.

Bajatović, koji je direktor sa srpske strane u zajedničkom rusko-srpskom preduzeću „Južni tok Srbija“, naglasio je da Srbija ne mora da čeka da izgradnja tog gasovoda startuje u Bugarskoj i dodao da ako se gleda izborna kampanja u Bugarskoj od sedam partija, šest njih se „kunu u izgradnju Južnog toka“ i zato očekuje punu političku volju da se nastavi taj projekat u Bugarskoj, koji je pod pritiskom EU suspendovan.

On je napomenuo da neće biti nikakve promena rokova u izgradnji i puštanju u rad „Južnog toka“ i da će 1. januara 2017. godine „Južni tok“ imati pun kapacitet od 41 milijardu kubika i da će do tada biti završene sve kompresorske stanice u Mađarskoj, Srbiji i Bugarskoj.

Bajatović je dodao i da se crnomorska deonica tog gasovoda u potpunosti realizuje i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije, podsetivši da se u Rusiji grade gasovodi dužine oko 2.500 kilometara koji treba da nove izvore ruskog gasa dopreme do crnomorskog dela „Južnog toka“ i do jugoistočne Evrope i Austrije.

Bajatović je rekao da je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti oko izgradnje „Južnog toka“, jer se radi o evropskom projektu, istakavši da nijedan evropski zvaničnik nije osporio da taj gas Evropi treba.

Kompanija „Južni tok Srbija“ predstavila je projekat gasovoda „Južni tok“ izložbom postavljenom u interaktivnom kamionu na platou ispred Skupštine grada Beograda. Taj kamion obilazi države i gradove kroz koje će gasovod Južni tok prolaziti, a do sada je već obišao Zaječar, Paraćin i Veliku Planu, a obići će još sedam gradova u Srbiji. Posle Srbije, multimedijalna izložba o „Južnom toku“, tokom koje se posetioci mogu upoznati sa načinom izgradnje i značajem tog gasovoda za zemlje učesnice, preseliće se u Mađarsku.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?