INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kupole na rezervoarima nove Fabrike sumporne kiseline

19.09.2014. | Tanjug

Na gradilištu nove Fabrike sumporne kiseline „Rudarsko topioničarskog basena“ (RTB) Bor završena je montaža dve kupole na rezervoarima, u kojimam će se skladišti ukupno 20 hiljada tona sumporne kiseline. Najznačajniji objekti u kojima će biti smešten i do isporuke potrošačima čuvana sumporna kiselina su izgrađeni, a kompletna kupola je sklopljena na zemlji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

S obzirom na to da je kod ovako gabaritnih rezervoare kupola veoma teška i ima prečnik od 28 metara, za podizanje i montažu na rezervoare, u RTB Bor je stigla do sada najveća i najsavremenija dizalica nosivosti 600 tona.

Podizanje je do detalja isplanirano i precizirano, a urađena je i kompjuterska simulacija pre početka, kazao je za „Tanjug“ Dragan Marinković direktor projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline RTB-a Bor.

- Ovom poslu su prethodile detaljne pripreme mehanizacije sa kojom se radi, svaki radnik je znao svoje mesto i svoju ulogu u ovom poslu. Svi procesi su bili prethodno jasno definisani i sve je proteklo u najbojem redu. Ovo je još jedan veliki korak ka završetku projekta izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor – naglasio je Marinković.

Kompletnu izradu kupole i njeno podizanje završili su u saradnju sa „Rudarsko topioničarskim basenom“ Bor radnici kompanije „Feremont“. Značaj novih rezervora je ogroman jer će u njih biti smeštena gotovo kompletna sumporna kiselina koja se bude proizvela u novoj fabrici.

- Rezervoari su kapaciteta po 10 hiljada tona. Težina samog poklopca bez opreme za dizanje je 58 tona, a njegov prečnik 28 metara. Morali smo da ga podignemo i postavimo na visinu od 10 metara. Pre početka montaže urađen je kompletan plan i kompjuterska simulacija, kako bi se tačno utvrdilo kolika je potrebna težina anti-tega. Bilo je neophodno postaviti kupolu u milimetar tačno i to smo bez većih problema uspeli da uradimo – objasnio je Marinković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;