INFONET-468X60-BANNER

Počela restauracija golubačke tvrđave

18.09.2014. | Tanjug

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić je, zajedno sa šefom delegacije EU Majkom Devenportom, predstavnicima austriske agencije Ada i Predsednikom opštine Golubac, simbolično, puštanjem golubova, označio početak restauracije golubačke tvrđave iz 14. veka. Ministar je istakao da se završetak kompletnih radova očekuje za dve godine, tačnije u julu 2016. i zahvalio EU za projekat koji vredi 6,6 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ljajić je naveo da će biti obnovljeno 10 kula, bedemi, zidovi a biće izmešten i put sa izgradnjom novog tunela. On je istakao, da je ova restauracija značajna jer je prvi put kompletna a pre toga je delimično rađena samo jednom i to sedamdesetih godina, a treba imati u vidu da je izgrađena u 14. veku.

On je ocenio da je ona odlična osnova za dalji razvoj turizma, i dodao „želimo da stvorimo turistički brend Golubačka tvrđava, ali takođe da uputimo i poziv svim potencijalnim investitorima da kroz model javnog privatnog partnerstva dalje stvaramo preduslove za razvoj turizma, izgradnjom pre svega restorana i smeštajnih kapaciteta, bungalova i hotela“.

Ljajić je naveo da Dunav zauzima veoma značajno mesto u strategiji razvoja turizma, predočavajuci da je od 14 master planova, četiri vezano za Dunav i njegov potencijal.

- Želimo da se kroz ovaj projekat razvijaju mala i srednja preduzeća, i da preduzetnici vide svoj interes u ulaganjima i da će doprineti razvoju čitavog kraja, jer turizam za sobom povlači i druge privredne grane – napomenuo je Ljajić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;