INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proglašeni dobitnici „Holcim“ nagrada za 2014. u Moskvi

08.09.2014. | Tanjug

U Moskvi su dodeljene tradicionalne nagrade kompanije „Holcim“ za 2014. u Evropi za projekte održive izgradnje, a prva nagrada od 100.000 dolara pripala je projektu ekološke remedijacije na obali južne Italije, koji povezuje prirodu sa tragovima čovečanstva.

Arhitekti Fransisko Leiva iz španske kompanije Grupo aranea i Marko Skarpinato iz italijanske „AutonomeForme“ pokrenuli su proces restauracije oblasti koja je bila zagađena tokom industijske ere. Projekat je jedinstveni ekosistem koji menja oblik i uključuje predeo pod vodom pun flore i faune, uz poseban fokus na ptice selice.

Jeftina fleksibilna univerzitetska zgrada u Parizu nosilac je druge nagrade od 50.000 dolara, jer je zamišljena da bude dom brojnih aktivnosti uključujući dvoranske i sportove na otvorenom, kafiće, terase i pešački trg u okviru novog univerzitetskog kampusa Pari-Sakle.

Žil Delaleks, Iv Moro i Toma Vesel-Sesije iz francuske kompanije „Muoto arhitekts“ dizajnirali su strukturu izgrađenu posebnim tehnikama od grubih materijala, da bi različite aktivnosti mogle da se odvijaju jedne iznad drugih.

„Holcimovu“ bronzanu nagradu za održivu gradnju osvojio je urbanistički projekat u Beču, plan Enrikea Arenasa, Luisa Basabea i Luisa Palasiosa iz arhitektonske kompanije „Arenas Basabe Palasios“, koji koristi baštenski okvir za fizički i socijalni razvoj tog projekta. Takav pristup predviđa minimalno invazivne intervencije koje će se razvijati vremenom u skladu sa potrebama zajednice u svakoj fazi. Tom arhitektonskom timu je dodeljena nagrada u visini od 30.000 dolara.

U okviru „Holcimovih“ nagrada je i kategorija „Naredna generacija“, koja obuhvata nagrade za mlade profesionalce i studente. Ove godine, sudije „Holcima“ odlučile su da dodele šest nagrada u toj kategoriji, kao priznanje za izuzetan kvalitet projekata širom Evrope.

Prva nagrada iz kategorije „Naredna generacija“ i 25.000 dolara otišli su u ruke Hani Jaber, Rikarda Majora, Ektora Munjosa i Ignasija Tausa iz španske arhitektonske kompanije DAT Pangea za seriju od tri socijalno orijentisana arhitektonska dizajna. Druga nagrada i 15.000 dolara dodeljena je grupi ruskih arhitekata, treća nagrada i 10.000 dolara Špancu Ikeru Luni, četvrta nagrada i 7.500 dolara grupi arhitekata iz Irske, peta nagrada i 7.500 dolara Francuzu Greguaru Artuiju i šesta nagrada i 7.500 dolara Austrijancu Nikoli Znaoru.

Na svečanoj ceremoniji dodele „Holcimovih“ nagrada u Moskvi, posebna počast ukazana je „Holcimovoj“ energetski efikasnoj poslovnoj zgradi u švajcarskom selu Holderbanku.

„Holcimova“ dodela nagrada u Moskvi za region Evrope tek je prvo predstavljanje pobednika u nizu, za kojim će uslediti slični događaji u Torontu (Kanada), Medelinu (Latinska Amerika), Bejrutu (za region afričkog Bliskog istoka) i DŽakarti (za azijsko-pacifički region).

Soare: „Holcim“ nagrade podsticaj za projekte održive izgradnje

- Glavni cilj nagrada koje kompanija „Holcim“ dodeljuje jeste da podstakne projekte koji podržavaju održivu izgradnju u oblastima inovacija, energetske produktivnosti, socijalnih i etičkih aspekata, kao i finansijske profitabilnosti – rekao je generalni direktor „Holcim Srbija“, Klaudiu Soare.

Soare je podsetio da „Holcim“ nagrade predstavljaju inicijativu koju je ta kompanija pokrenula 2003. godine, kako bi podržala projekte održive izgradnje širom sveta. Povodom današnje dodele tradicionalnih nagrada u Moskvi, Soare je rekao da je kompanija razmatrala više od 2.500 projekata, koje su procenjivale nezavisne sudije, a najboljima su pripale nagrade u iznosima od 15.000 do 100.000 evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;