Provera spajanja „Holcima“ i „Lafarža“ zbog konkurencije

03.09.2014. | RTV

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije objavila je da ispituje da li koncentracija koja će nastati spajanjem „Lafarža“ i „Holcima“ narušiti konkurenciju na tržištu, na kojem obe cemetare posluju. Kako se navodi na sajtu te komisije (kzk.org.rs), to ispitivanje koncentracije je pokrenuto po službenoj dužnosti jer su dve velike svetske cementare francuski „Lafarž“ i švajcarski „Holcim“ prisutne u Srbiji preko svojih kontrolisanih društava.

Precizira se da je „Holcim“ vlasnik četiri, a „Lafarž“ dva zavisna društva koja su registrovana i aktivna u Srbiji. Ta dva društva su na srpskom nacionalnom tržištu prisutna u proizvodnji sivog cementa, proizvodnji agregata – šljunka, drobljenog kamena i peska i proizvodnji betona.

- U odnosu na tu činjenicu i proizvodni profil povezanih društava sa učesnicima ove koncentracije, Komisija će analizirati trenutno stanje, kao i ono koje bi nastupilo nakon realizovanja ove koncentracije, na tržištima koja će biti definisana kao relevantna za predmetni postupak – navodi se u saopštenju.

„Holcim“ je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a „Lafarž“ iste godine „Beočinsku fabriku cementa“. Švajcarski „Holcim“ i francuski „Lafarž“ najavili su spajanje u aprilu, a uslove spajanja ispituju regulatorni organi u 15 država i Evropska komisija.

Cementare su u julu objavile da moraju da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra, da bi dobile saglasnost regulatornih organa za spajanje kojim bi nastala najveća svetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara.

Kompanije su tada objavile i da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, medu kojima i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu. Ukoliko bude odobrena transakcija će se obaviti razmenom akcija, pri čemu će se jedna akcija „Holcima“ menjati za jednu akciju „Lafarža“.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...