INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Maglai: Završetak radova na subotičkoj sinagogi 2016.

21.08.2014. | RTV

Spoljašnja rekonstrukcija subotičke sinagoge biće završena do leta 2015, a uz unutrašnje uređenje, ovaj objekat će postići svoju punu reprezentativnost do leta 2016. godine, izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

On je prilikom obilaska sinagoge, gde je tokom godine završena rekonstrukcija istočne i zapadne fasade, najavio nove radove na rekonstrukciji južne i severne fasade.

- Realno, u poslednjih 20 godina se nije mnogo što-šta dešavalo, a evo ove godine već i drugi deo, zapadna fasada, koja je možda i najmonumentalnija i najlepša je završena. Svi možete da vidite kako to izgleda i kvalitet izvedenih radova. Ova investicija je završena, ali to ne znači da se zaustavljaju radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Sinagoge – rekao je Maglai u izjavi novinarima.

Gradonačelnik Subotice je dodao da je rekonstrukcija zapadne fasade koštala nešto više od 19 miliona dinara, zahvalivši se Ministarstvu kulture, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i Svetskom memorijskom fondu, koji su uz lokalnu samoupravu sufinansirali izvedene radove.

On je najavio da će sledeće nedelje biti raspisana nova javna nabavka za rekonstrukciju južne fasade, u vrednosti od 17,5 miliona dinara, za koju je izrazio nadu da će biti završena najkasnije na proleće naredne godine. Maglai je podsetio da je raspisan javni konkurs za izradu projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje objekta, kako bi od jeseni bili raspisani prvi konkursi za izvođenje radova, za koje je Vlada Mađarske obezbedila nešto više od 300.000 evra.

- U odnosu na raniji period mislim da će ovaj objekat biti zaista reprezentativan, po nekoj mojoj računici, do leta 2016. godine – smatra Maglai.

On je dodao da bi naredne godine trebalo da počne sređivanje trga ispred sinagoge, kao i uređenje imovinsko pravnih odnosa između lokalne samouprave i Jevrejske opštine, s obzirom da je vlasnik sinagoge grad Subotica, a parcela na kojoj se ona nalazi je u vlasništvu Jevrejske opštine.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš podsetio je da obnova i restauracija sinagoge traje 30 godina, od kada je ona poklonjena lokalnoj samoupravi, i ocenio da „sada izgleda da će uspeti da se završi u neko dogledno vreme“.

On je rekao da između Jevrejske opštine i lokalne samouprave postoji saglasnost da se nakon rekonstrukcije očuva osnovna verska funkcija objekta, ali da ima i izložbeni i turistički karakter.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomena na one subotičke Jevreje koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Organizacija „World monument watch“ je tri puta zaredom Sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu. Ove godine je ušla na listu sedam najugroženijih evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta Evropa nostre.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;