Građevinci beže od oplatola

04.08.2014. | M.R./M.L.J. | Večernje novosti

Nakon što je u materijalu oplatolu pronađen štetni gas fenol, građevinske firme ovih dana i tri puta proveravaju ateste, pre nego što kupe taj proizvod na beogradskim stovarištima. Opasan gas fenol otkriven je u zgradama različitih izvođača radova i upravo je to razlog za dodatni oprez. Podsećamo, život ljudi nije bezbedan u nekoliko stambenih objekata na Vračaru, Crvenom krstu i Novom Beogradu gde je otkriveno prisustvo štetnog gasa.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Materijal oplatol bilo je juče teško naći u slobodnoj prodaji. Samo nekoliko beogradskih stovarišta građevinskog materijala imalo ga je u ponudi. Trgovci su saglasni u dve stvari - atesti moraju da postoje i sve slabije se zida u Beogradu.

- Pre nego što kupe bilo koju robu, svi traže da vide deklaracije, koje su i inače obavezne - kažu trgovci sa „Džavić stovarišta“. - Taj oplatol se kupuje namenski za velike objekte. Od majskih poplava značajno je opala prodaja. Takođe, zbog manjka novca, kupci su dodatno na oprezu. Od kada su čuli za problem sa oplatolom, niko ne sme da rizikuje da kupi nešto što ne valja, pa onda da odgovara.

Pomalo uplašeni da se materijal koji oni preprodaju ne nađe na crnoj listi štetnih po zdravlje ljudi, većina prodavaca je rekla da oplatola „nema u ponudi već godinama“. Navodno, zbog slabe potražnje, prestali su da ga nabavljaju, dok ga drugi nikad nisu ni imali u asortimanu.

- Za godinu dana jedan čovek mi je tražio oplatol - objašnjavaju sa „Tanović stovarišta“. - Odlučili smo da ga sklonimo i već dve godine ga ne prodajemo.

Uvoze iz Austrije i Italije

U Srbiji svega tri firme proizvode oplatol, pa je veliki broj stovarišta prinuđen da ovaj materijal za premaz oplate uvozi iz inostranstva. Oplatol nabavljaju iz Italije, Nemačke, Austrije...

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?