Građevinci beže od oplatola

04.08.2014. | M.R./M.L.J. | Večernje novosti

Nakon što je u materijalu oplatolu pronađen štetni gas fenol, građevinske firme ovih dana i tri puta proveravaju ateste, pre nego što kupe taj proizvod na beogradskim stovarištima. Opasan gas fenol otkriven je u zgradama različitih izvođača radova i upravo je to razlog za dodatni oprez. Podsećamo, život ljudi nije bezbedan u nekoliko stambenih objekata na Vračaru, Crvenom krstu i Novom Beogradu gde je otkriveno prisustvo štetnog gasa.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Materijal oplatol bilo je juče teško naći u slobodnoj prodaji. Samo nekoliko beogradskih stovarišta građevinskog materijala imalo ga je u ponudi. Trgovci su saglasni u dve stvari - atesti moraju da postoje i sve slabije se zida u Beogradu.

- Pre nego što kupe bilo koju robu, svi traže da vide deklaracije, koje su i inače obavezne - kažu trgovci sa „Džavić stovarišta“. - Taj oplatol se kupuje namenski za velike objekte. Od majskih poplava značajno je opala prodaja. Takođe, zbog manjka novca, kupci su dodatno na oprezu. Od kada su čuli za problem sa oplatolom, niko ne sme da rizikuje da kupi nešto što ne valja, pa onda da odgovara.

Pomalo uplašeni da se materijal koji oni preprodaju ne nađe na crnoj listi štetnih po zdravlje ljudi, većina prodavaca je rekla da oplatola „nema u ponudi već godinama“. Navodno, zbog slabe potražnje, prestali su da ga nabavljaju, dok ga drugi nikad nisu ni imali u asortimanu.

- Za godinu dana jedan čovek mi je tražio oplatol - objašnjavaju sa „Tanović stovarišta“. - Odlučili smo da ga sklonimo i već dve godine ga ne prodajemo.

Uvoze iz Austrije i Italije

U Srbiji svega tri firme proizvode oplatol, pa je veliki broj stovarišta prinuđen da ovaj materijal za premaz oplate uvozi iz inostranstva. Oplatol nabavljaju iz Italije, Nemačke, Austrije...

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...