PRIJAVA-468X60-BANNER

Subotica: Tender za rekonstrukciju Sinagoge

25.07.2014. | RTV

U Gradskoj službi za lokalni ekonomski razvoj rečeno je „Tanjugu“ da je javna nabavka, objavljena pre dva dana, namenjena reviziji postojećih planskih dokumenata enterijera, projekta severne fasade, zatim izradu glavnog projekta za mašinske i elektroinstalacije i izradu idejnog projekta uređenja dvorišta i ograde Sinagoge.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izrada ovih projekata povezana je sa najavom da će Vlada Mađarske finansirati obnovu unutrašnjosti Sinagoge sa 300.000 evra. U toku je tender za saniranje centralne kupole i očekuje se da bude završena u septembru, a uskoro će biti raspisna u javna nabavka za rekonstrukciju južne fasade. Što se samog gradilišta tiče, do sada je završena rekonstrukcija istočne fasade, dok se kraju privodi rekonstrukcija zapadne fasade.

Svi koji posete Sinagogu mogu da vide i obnovljeni vitraž postavljen na zapadnoj fasadi, obnovljen u ateljeu „Stanišić“ u Somboru. Bez obzira na radove koji se izvode, Sinagoga i dalje privlači turiste iz celog sveta koji je posećuju kako individualno, tako i preko domaćih ili inostranih tematskih ruta.

Subotička Sinagoga po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora. Ove godine je ušla na listu sedam najugroženijih evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta „Evropa nostre“. Rekonstrukcija subotičke Sinangoge traje već nekoliko decenija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;