Zaključka nema, a GUP se menja

23.07.2014. | Peđa Popović | Istinomer

(Ne)očekivano veliki broj zainteresovanih pojavio se juče (22. jul 2014.) na javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda, zakazanoj povodom izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Beograda (GUP). U promene GUP-a ušlo se kako bi se realizovao projekat „Beograd na vodi“, a Komisiji je do 9. jula stiglo više od 1.200 primedaba građana, stručnih udruženja i institucija. Veliki broj pojedinačnih pritužbi prikupila je organizacija „Ministarstvo prostora“. Najveći broj primedaba je odbačeno ili se Komisija za njih izjasnila nenadležnom. Nije bilo dozvoljeno audio i video snimanje sednice, već je jedino bilo dopušteno fotografisanje.

Primedbe su se, uglavnom, odnosile na dodati član 5 (poglavlje 12.2.3.), odnosno odrednicu ukidanja obaveznog konkursa, ukoliko Vlada Srbije proceni da je neka od lokacija od značaja za Republiku Srbiju. Ovakva odluka, kako je navedeno u žalbama, narušava višedecenijski koncept, ali i proces transparentnosti i jednakih šansi za sve. Komisija je odgovorila da ipak postoji opcija da je konkurs moguće raspisati i da nije u potpunosti zabranjen, što nije zadovoljilo prisutne.

Članovi Komisije su kazali da nisu nadležni da pruže odgovor na pitanje zašto se menja GUP, već su kao odgovorne za celokupan pravni okvir naveli inicijatore izmena – sada nepostojeći Privremeni organ Beograda koji je doneo odluku o promeni plana. Isto obrazloženje čulo se za još nekoliko sličnih pitanja.

Komisija se nije oglasila nadležnom na žalbu „Direkcije za vodne puteve“ na odluku da se gradi niski most preko Save, čime bi ova međunarodna plovna reka prestala da bude plovna, a država Srbija bi tako prekršila i međunarodni sporazum o plovidbi Savom. Isto je prošla i žalba da se sačuva izgled zgrade glavne Železničke stanice, dok se na žalbu na ukidanje rešavanja obe savske obale zajedno odgovoreno da se izmene plana ne odnose na Novi Beograd.

Transparentnost Srbija ukazala je na nepostojanje pratećih dokumenta, poput Zaključka Vlade o uređenju priobalja na koji se „Urbanistički zavod“ pozvao u predlogu izmena. Naime, ovaj zaključak Vlade nije moguće naći ni u dokumentaciji, ali ni na sajtovima Vlade Srbije, Beograda ili „Urbanističkog zavoda“. Komisija je utvrdila da navedeni zaključak ne postoji i nastavila sa radom.

Konačna odluka o žalbama na Izmene GUP biće doneta na zatvorenoj sednici Komisije. Članovi Komisije naglasili su da ne postoji rok do kada se plan mora uputiti Skupštini grada na usvajanje, već to zavisi od formulisanja i usvajanja finalnih odgovora na primedbe, za koje je rečeno da su – „kompleksne“.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...