INFONET-468X60-BANNER

Građevinski bum u Tirani: Projektovana kula nalik planini

10.10.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Tirana, glavni grad Albanije, doživljava ogroman građevinski bum. Neka od najvećih imena arhitekture, uključujući MVRDV, BIG i Stefano Boeri, zauzeta su transformacijom grada upadljivim novim zgradama, a pridružila im se i danska arhitektonska firma Cebra sa ambicioznim neboderom koji će biti prekriven zelenilom.

Tirana doživljava ogroman građevinski bum

Tirana doživljava ogroman građevinski bum (Foto: Cebra)

U projekat pod imenom Mount Tirana uljučen je i investitor Nova Construction 2012. Neboder će se nalaziti u blizini nedavno otkrivenog Tirana Rock koji je dizajnirao MVRDV i dostići će visinu od 185m. Ovo je prilično visoko za jednu evropsku kulu, ali daleko od najviše Lakhta Center u Rusiji koja je visoka 462m.

Neboder će biti visok 185m

Neboder će biti visok 185m (Foto: Cebra)

Dizajn zgrade inspirisan je planinskim pejzažom koji okružuje glavni grad. Zato će njegova spoljašnjost bili obložena kamenom, a predviđen je i veliki broj biljaka i žbunja. Ovaj neboder će imati više terasastih površina i sužavaće se u tačku na vrhu.

Mikkel Frost, osnivački partner i arhitekta u Cebri, smatra da su planine jedna od najimpresivnijih karakteristika prirode. Ističe da su one večne, zadivljujuće i lepe, i originalna prirodna obeležja.

Na vrhu će se sužavati u tačku

Na vrhu će se sužavati u tačku (Foto: Cebra)

Navodi da su koristili planine Albanije kao glavni izvor inspiracije, zajedno sa lokalnom istorijom, kulturnim nasleđem i identitetom Albanije. Frost veruje da će ovaj simbolični orijentir stvoriti elegantnu vezu između urbanog tkiva Tirane, koja se stalno menja, i prirodnog okruženja – biće arhitektonski hibrid između kule i planine i internacionalne tipologije, koja je lokalno usidrena.

Neboder će biti obložen kamenom

Neboder će biti obložen kamenom (Foto: Cebra)

Zgrada će imati 70.000 kvadratnih metara. Sadržaće stambeni i poslovni prostor, hotel i parking, a na nižim spratovima nalaziće se restorani i kafići.

Pri izgradnji će se koristiti lokalni materijali, a zelenilo će biti izvorno iz tog područja. Potrebe za klimatizacijom će biti smanjene kroz pasivni dizajn, ali Cebra nema više informacija o energetskoj efikasnosti u ovoj ranoj fazi.

Na nižim spratovima nalaziće se kafići i restorani

Na nižim spratovima nalaziće se kafići i restorani (Foto: Cebra)

Ovaj projekat je pobedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu i sada se dalje razvija. Za sada nema informacija da li će i kada početi izgradnja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;