INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinski bum u Tirani: Projektovana kula nalik planini

10.10.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Tirana, glavni grad Albanije, doživljava ogroman građevinski bum. Neka od najvećih imena arhitekture, uključujući MVRDV, BIG i Stefano Boeri, zauzeta su transformacijom grada upadljivim novim zgradama, a pridružila im se i danska arhitektonska firma Cebra sa ambicioznim neboderom koji će biti prekriven zelenilom.

Tirana doživljava ogroman građevinski bum

Tirana doživljava ogroman građevinski bum (Foto: Cebra)

U projekat pod imenom Mount Tirana uljučen je i investitor Nova Construction 2012. Neboder će se nalaziti u blizini nedavno otkrivenog Tirana Rock koji je dizajnirao MVRDV i dostići će visinu od 185m. Ovo je prilično visoko za jednu evropsku kulu, ali daleko od najviše Lakhta Center u Rusiji koja je visoka 462m.

Neboder će biti visok 185m

Neboder će biti visok 185m (Foto: Cebra)

Dizajn zgrade inspirisan je planinskim pejzažom koji okružuje glavni grad. Zato će njegova spoljašnjost bili obložena kamenom, a predviđen je i veliki broj biljaka i žbunja. Ovaj neboder će imati više terasastih površina i sužavaće se u tačku na vrhu.

Mikkel Frost, osnivački partner i arhitekta u Cebri, smatra da su planine jedna od najimpresivnijih karakteristika prirode. Ističe da su one večne, zadivljujuće i lepe, i originalna prirodna obeležja.

Na vrhu će se sužavati u tačku

Na vrhu će se sužavati u tačku (Foto: Cebra)

Navodi da su koristili planine Albanije kao glavni izvor inspiracije, zajedno sa lokalnom istorijom, kulturnim nasleđem i identitetom Albanije. Frost veruje da će ovaj simbolični orijentir stvoriti elegantnu vezu između urbanog tkiva Tirane, koja se stalno menja, i prirodnog okruženja – biće arhitektonski hibrid između kule i planine i internacionalne tipologije, koja je lokalno usidrena.

Neboder će biti obložen kamenom

Neboder će biti obložen kamenom (Foto: Cebra)

Zgrada će imati 70.000 kvadratnih metara. Sadržaće stambeni i poslovni prostor, hotel i parking, a na nižim spratovima nalaziće se restorani i kafići.

Pri izgradnji će se koristiti lokalni materijali, a zelenilo će biti izvorno iz tog područja. Potrebe za klimatizacijom će biti smanjene kroz pasivni dizajn, ali Cebra nema više informacija o energetskoj efikasnosti u ovoj ranoj fazi.

Na nižim spratovima nalaziće se kafići i restorani

Na nižim spratovima nalaziće se kafići i restorani (Foto: Cebra)

Ovaj projekat je pobedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu i sada se dalje razvija. Za sada nema informacija da li će i kada početi izgradnja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;