IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Toranomon - betonski gorostasi obavijeni zelenilom

14.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka kompanija Ingenhoven Associates je nakon šest godina gradnje završila radove na paru nebodera u Tokiju. U donjem delu ovih nebodera preovladava bujno zelenilo, karakteristično za ovu kompaniju.

Toranomon Hills kula između dva nova nebodera

Toranomon Hills kula između dva nova nebodera (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Projekat je nazvan Toranomon i podrazumeva izgradnju dve nove kule sa obe strane postojeće Toranomon Hills kule, koja se trenutno smatra najvišim neboderom u Tokiju i petim po visini u Japanu. Viši od dva nova nebodera sada je najviši stambeni neboder u zemlji, ali još jedna kula u blizini, Toranomon-Azabudai Project Building A, je skoro završena i ona će biti najviša u Japanu.

Bujno zelenilo u podnožju kula

Bujno zelenilo u podnožju kula (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Viši od dva nova nebodera dostiže visinu od 220m, ima 54 sprata i 550 stambenih jedinica u rasponu od 34m2 studio apartmana do dvosobnih stanova veličine do 112m2. Druga zgrada Toranomon je visoka 185m i ima 36 spratova poslovnog prostora.

Obezbeđen je prostor za odmor i šetnju

Obezbeđen je prostor za odmor i šetnju (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Ovi neboderi su izgrađeni od čeličnog armiranog betona, a njihov oblik koji se sužava i podseća na drevne hramove treba da pomogne u ublažavanju efekata zemljotresa i tajfuna. Pri gradnji su postavljeni i amortizeri za smanjenje vibracija.

Niža kula predviđena je za poslovni prostor

Niža kula predviđena je za poslovni prostor (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Zgrade su povezane velikom javno dostupnom terasom, u kojoj se nalazi mnoštvo žbunja, biljaka i drveća. Ova terasa nastavlja se vertikalno do sedmog sprata poslovne kule i 11. sprata stambene kule. Postoji više šetališta i prostora za odmor, a ukupna površina zelenila iznosi čak 7.800 kvadratnih metara i odražava stalne napore kompanije Ingenhoven Associates da doda značajno zelenilo svojim projektima.

Pogled na Tokio

Pogled na Tokio (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Ingenhoven Associates nastavlja svoj intenzivni angažman na urbanom zelenilu i potrazi za odgovorima specifičnim za svaku lokaciju u različitim klimatskim uslovima širom sveta. Rukovodi se svojim superzelenim principima, kontinuirano razvija izgradnju i prevazilazi najviše standarde zelene gradnje gde god je to moguće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;