IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Toranomon - betonski gorostasi obavijeni zelenilom

14.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka kompanija Ingenhoven Associates je nakon šest godina gradnje završila radove na paru nebodera u Tokiju. U donjem delu ovih nebodera preovladava bujno zelenilo, karakteristično za ovu kompaniju.

Toranomon Hills kula između dva nova nebodera

Toranomon Hills kula između dva nova nebodera (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Projekat je nazvan Toranomon i podrazumeva izgradnju dve nove kule sa obe strane postojeće Toranomon Hills kule, koja se trenutno smatra najvišim neboderom u Tokiju i petim po visini u Japanu. Viši od dva nova nebodera sada je najviši stambeni neboder u zemlji, ali još jedna kula u blizini, Toranomon-Azabudai Project Building A, je skoro završena i ona će biti najviša u Japanu.

Bujno zelenilo u podnožju kula

Bujno zelenilo u podnožju kula (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Viši od dva nova nebodera dostiže visinu od 220m, ima 54 sprata i 550 stambenih jedinica u rasponu od 34m2 studio apartmana do dvosobnih stanova veličine do 112m2. Druga zgrada Toranomon je visoka 185m i ima 36 spratova poslovnog prostora.

Obezbeđen je prostor za odmor i šetnju

Obezbeđen je prostor za odmor i šetnju (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Ovi neboderi su izgrađeni od čeličnog armiranog betona, a njihov oblik koji se sužava i podseća na drevne hramove treba da pomogne u ublažavanju efekata zemljotresa i tajfuna. Pri gradnji su postavljeni i amortizeri za smanjenje vibracija.

Niža kula predviđena je za poslovni prostor

Niža kula predviđena je za poslovni prostor (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Zgrade su povezane velikom javno dostupnom terasom, u kojoj se nalazi mnoštvo žbunja, biljaka i drveća. Ova terasa nastavlja se vertikalno do sedmog sprata poslovne kule i 11. sprata stambene kule. Postoji više šetališta i prostora za odmor, a ukupna površina zelenila iznosi čak 7.800 kvadratnih metara i odražava stalne napore kompanije Ingenhoven Associates da doda značajno zelenilo svojim projektima.

Pogled na Tokio

Pogled na Tokio (Foto: Ingenhoven Associates / HGEsch)

Ingenhoven Associates nastavlja svoj intenzivni angažman na urbanom zelenilu i potrazi za odgovorima specifičnim za svaku lokaciju u različitim klimatskim uslovima širom sveta. Rukovodi se svojim superzelenim principima, kontinuirano razvija izgradnju i prevazilazi najviše standarde zelene gradnje gde god je to moguće.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;