IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kula Nion - pravi primer zelene gradnje

07.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

UNStudio planira da izgradi novu poslovnu kulu Nion u Nemačkoj. Osmišljena kao ugaona zgrada sa vertikalnom trakom zelenila duž fasade, imaće manju potrebu za energijom iz mreže zahvaljujući ambicioznom pristupu održivom dizajnu koji uključuje i solarnu fasadu.

Arhitekte su posebnu pažnju posvetile održivosti

Arhitekte su posebnu pažnju posvetile održivosti (Foto: Moare)

U projekat je uključen i Okra Landscape Architects, a planiran je za centar Frankfurta i deo je dugoročnog razvoja te oblasti. Unutrašnjost zgrade imaće 45.000 kvadratnih metara i uglavnom će biti namenjena poslovnom prostoru, mada će na donjim spratovima biti i restoran, kafići i pekara, kao i više terasa ispunjenih zelenilom.

Za sada nije saopštena planirana visina zgrade, ali renderi prikazuju kulu srednjeg ili visokog nivoa čiji bi oblik trebalo da dopuni obližnje zgrade.

Na nižim spratovima naći će se kafići, restoran i pekara

Na nižim spratovima naći će se kafići, restoran i pekara (Foto: Moare)

UNStudio navodi da se struktura sastoji od dva volumena koji se ukrštaju, pri čemu su severozapadni i jugoistočni uglovi odsečeni kako bi se stvorio upečatljiv vertikalni efekat, naglašen bujnim zelenilom. Ističu da je veličina usklađena sa blizinom okolnih zgrada i istaknutom pozicijom Niona pored parka, preko ugaonih fasadnih površina koje su u dinamičnom kontrastu sa isečenim uglovima.

Vertikalni presek unutrašnjeg ugla na severozapadnoj strani takođe deli zgradu na toranj i podijum, dajući joj vitkiji izgled.

Odsečeni uglovi naglašeni su zelenilom

Odsečeni uglovi naglašeni su zelenilom (Foto: Moare)

Solarna fasada biće slična nedavnom modelu 550 Spencer i omogućavaće Nionu da proizvodi električnu energiju, mada još nije poznato u kojoj količini. U zelenu gradnju ove zgrade uključeno je i upravljanje kišnicom i energetski efikasan geotermalni sistem grejanja i hlađenja. Pametan sistem upravljanja zgradom, klimatizacija zasnovana na potražnji i efikasno LED osvetljenje će pomoći da se smanji potrošnja energije, a predviđeno je i da liftovi rekuperiraju energiju.

Pri izgradnji će se koristiti prefabrikovane komponente zajedno sa modularnom nosećom konstrukcijom, kako bi se smanjio otpad i ubrzalo vreme izgradnje. Upotrebljavaće se građevinski materijali koji mogu da se recikliraju.

Zgrada će imati solarnu fasadu, getermalni sistem i upravljanje kišnicom

Zgrada će imati solarnu fasadu, getermalni sistem i upravljanje kišnicom (Foto: Moare)

Nije najavljeno kada će Nion biti završen, a izvođač Groß & Partner je potvrdio da namerava da nastavi sa projektom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;