IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bajkoviti staklenik u obliku dragulja transformiše se u krunu

06.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Čuvena britanska firma Heatherwick Studio nedavno je završila rad na impresivnom kinetičkom stakleniku. Nazvan Glasshouse, projekat liči na veliki dragulj kada je zatvoren, a otvara se u privlačnom obliku nalik kruni.

Kada je hladno staklenik je zatvoren i štiti biljke

Kada je hladno staklenik je zatvoren i štiti biljke (Foto: Hufton + Crow)

Glasshouse je stvoren za National Trust, dobrotvornu organizaciju posvećenu očuvanju baštine u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, a nalazi se na ivici Woolbeding Gardens u Zapadnom Saseksu u Engleskoj.

Ovde se gaje retke i osetljive biljke

Ovde se gaje retke i osetljive biljke (Foto: Hufton + Crow)

Njegov dizajn je inspirisan terarijumima iz rane viktorijanske ere i ima oblik 10 pojedinačnih sepala (deo biljke), sačinjenih od čelika, stakla i aluminijuma. Tokom hladnijeg vremena ostaje zatvoren kako bi zaštitio biljke unutra, dok se u toplijim danima polako otvara pomoću skrivenog hidrauličnog sistema, a čitav proces traje oko četiri minuta. Na ovaj način staklenik se transformiše u otvorenu strukturu nalik kruni, izlažući biljke svežem vazduhu i osiguravajući im idealnu temperaturu.

Staklenik ima 10 bočnih strana

Staklenik ima 10 bočnih strana (Foto: Hufton + Crow)

"Ovo je mesto i projekat koji se bukvalno odvija", rekao je osnivač i šef studija Tomas Heatherwick. "Koračate kroz ovu očaravajuću, prelepu baštu i otkrijete objekat koji počinje kao dragulj i završava se kao kruna, dok se staklenik polako otvara."

Proces otvaranja traje 4 minuta

Proces otvaranja traje 4 minuta (Foto: Hufton + Crow)

Unutrašnjost staklenika ima 141 kvadratni metar i trenutno se koristi za uzgoj retkih i osetljivih biljaka, kao i malog drveća i banana, a okružena je većom baštom. Ovde se može naći preko 300 vrsta biljaka i drveća, a sve je inspirisano nekadašnjim Putem svile, trgovačkom putanjom između Azije i Evrope.

Kada vremenske prilike dozvole, staklenik se otvara

Kada vremenske prilike dozvole, staklenik se otvara (Foto: Hufton + Crow)

Bilo je potrebno šest meseci da se ovaj projekat razvije, izgradi i testira, kao i da se zasade biljke. To je drugi mali projekat Heatherwick Studija u poslednje vreme, nakon njegovog Tree of Trees u Vestminsteru. Kompanija je nedavno završila rad na većem i ambicioznijem glavnom štabu Google silicijumske doline, u saradnji sa BIG-om.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;