IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Stanovnici plutajućeg grada na Maldivima neće brinuti zbog porasta nivoa mora

29.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Maldivi su ugroženi konstantim porastom nivoa mora. Kako bi razvila plutajući grad koji efikasno odgovara na ovu pretnju, arhitektonska firma Waterstudio udružila se sa kompanijom Dutch Docklands. Projekat koji je nastao u saradnji sa lokalnom vladom nalaziće se u toplovodnoj laguni na samo nekoliko minuta od glavnog grada Maldiva.

Struktura grada je slična moždanom koralu

Struktura grada je slična moždanom koralu (Foto: Waterstudio)

Prvi "ostrvski grad" ove vrste sastoji se od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući stanove, restorane, preduzeća i škole, sa kanalima koji prolaze između njih po obrascu sličnom moždanom koralu. Očekuje se da će stanovnici početi da se useljavaju u kompleks početkom 2024. godine, dok će ceo grad biti završen do 2027. godine.

Ovaj plutajući grad biće početak nove ere u kojoj se stanovnici Maldiva vraćaju okeanu kroz izdržljive, ekološki prihvatljive plutajuće konstrukcije. Novootkriveni projekat sadrži jedinstveni sistem puteva i vodenih kanala inspirisan prirodom po uzoru na efikasnu strukturu stvarnog moždanog korala.

Grad će imati stambene i poslovne objekte, a prve stanare će primiti 2024. godine

Grad će imati stambene i poslovne objekte, a prve stanare će primiti 2024. godine (Foto: Waterstudio)

Kompleks stimuliše rast korala stvaranjem plavih ekosistema iznad i ispod površine mora. Banke veštačkih korala biće povezane sa gradskim podnožjem, podstičući prirodni rast korala. Potopljeni i zaštićeni koralni grebeni lagune će delovati kao prirodni razbijač talasa, pružajući stanarima udobnost i sigurnost u kombinaciji sa međusobno povezanom mrežom plutajućih struktura.

Kompleks će stimulisati rast korala

Kompleks će stimulisati rast korala (Foto: Waterstudio)

Dizajneri su zamislili plutajuću metropolu kao strukturu sledeće generacije koja balansira između održivosti i mogućnosti za život. Projekat je kreiran kao praktično rešenje za surovu realnost porasta nivoa mora, a ne samo kao budući ideal. Njegova pametna infrastruktura i dinamična, prilagodljiva konfiguracija mogu da odgovore na vremenske i klimatske promene, jer će se grad uzdizati sa plimom.

Pri gradnji će se koristiti ekološki prihvatljivi materijali

Pri gradnji će se koristiti ekološki prihvatljivi materijali (Foto: Waterstudio)

Projekat štiti i obogaćuje netaknuti morski ekosistem upotrebom inovativne tehnologije održivog razvoja i najboljih ekoloških praksi. Podstiče razvoj Maldiva, kao i mešavinu zelene tehnologije, bezbednosti, komercijalne izvodljivosti i zdravog novog načina života koji će poslužiti kao osnova za buduće plutajuće gradove. Kao rezultat toga, stanovnici Maldiva će postati klimatski inovatori umesto klimatskih gubitnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;