IZOLACIJA-468X60-BANNER

Impresivni kulturni centar inspirisan meandrima reke

24.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Čuveni studio Zaha Hadid Architects (ZHA) angažovan je da osmisli novi kulturni centar u Kini. Inspiraciju je pronašao u neobičnom pejzažu na koji je uticala lokalna reka svojim meandrima. Tako je nastao dizajn vijugave zgrade koja će sigurno privlačiti poglede.

Dizajneri su bili inspirisani rekom

Dizajneri su bili inspirisani rekom (Foto: Atchain)

Nazvan "Jinghe New City Culture & Art Centre", projekat se može pohvaliti sa nekoliko karakteristika održivosti koje će smanjiti njegovu potrošnju električne energije.

Ovaj dizajn izabran je na međunarodnom arhitektonskom konkursu i deo je šireg razvojnog pokreta za transformaciju Novog grada Jinghe, u kineskoj provinciji Šanksi, u napredno tehnološko i naučno središte.

Centar će maksimalno koristiti prirodno svetlo i ventilaciju

Centar će maksimalno koristiti prirodno svetlo i ventilaciju (Foto: Atchain)

Zgrada će imati  talasastu formu i zakrivljenu belu spoljašnjost, a uz obilje zelenila svoje mesto ovde će naći nekoliko staza za trčanje i zone za odmor i opuštanje. Centar će imati odličan pristup okolnim područjima, a u planu je i stanica metroa.

"Sa blago nagnutim rampama koje obezbeđuju ulaz u mrežu uzdignutih javnih šetališta u okrugu, centar se provlači kroz grad kako bi povezao njegove komercijalne i stambene četvrti sa parkovima i rekom na jugu, a istovremeno doveo stanovnike grada u srce zgrade i obezbedio im direktan pristup planiranoj stanici metroa", ističe ZHA.

Prepoznatljivi futuristički dizajn ZHA

Prepoznatljivi futuristički dizajn ZHA (Foto: Atchain)

Centar će imati pozorište scenskih umetnosti koje može da primi do 450 ljudi i može biti prilagođeno za različite događaje. Pored toga, u njemu će se nalaziti multifunkcionalna sala, izložbeni prostori, studiji, multimedijalna biblioteka i galerije, kao i restoran i maloprodajni prostor.

Na osnovu dizajna enterijera, izgleda da će prepoznatljivi futuristički i minimalistički stil ZHA studija preovladati u ovom projektu.

Centar će imati pozorište koje može biti prilagođeno različitim događajima

Centar će imati pozorište koje može biti prilagođeno različitim događajima (Foto: Atchain)

Zgrada je pažljivo dizajnirana da optimizuje prirodnu ventilaciju i maksimalno iskoristi dnevnu svetlost. Solarni paneli će obezbeđivati struju, a biće instalirani i sistemi za sakupljanje kišnice. Tokom izgradnje će se koristiti i lokalni i reciklirani materijali.

Nije objavljeno kada se očekuje završetak izgradnje ovog centra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;