IZOLACIJA-468X60-BANNER

BIG je dizajnirao novi istraživački centar u Sevilji

21.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Sevilja dobija novi istraživački centar Evropske komisije, a pobednik konkursa za dizajn centra je Bjarke Ingels Group (BIG). Pobednička šema sadrži "oblak" stepenastih fotonaponskih panela inspirisanih seviljskim trgovima i ulicama u senci.

Novi istraživački centar Evropske komisije

Novi istraživački centar Evropske komisije (Foto: BIG)

Dizajneri ističu da su za Zajednički istraživački centar u Sevilji pokušali da dozvole održivim performansama zgrade da pokreću arhitektonsku estetiku koja ne samo da čini da zgrada bolje funkcioniše, već je i pogodnija za stanovanje i podstiče ekološku svest.

Pod nazivom "Solarna kupola", nova zgrada nastaje za Zajednički istraživački centar (JRC), službu za nauku i znanje Evropske komisije. Površina od 9.900 kvadratnih metara uključuje 12 istraživačkih jedinica i pratećih funkcija, kao i javne i privatne otvorene prostore. Očekuje se da izgradnja počne 2024. godine.

Raspored fotonaponskih ploča omogućava prodor prirodne svetlosti

Raspored fotonaponskih ploča omogućava prodor prirodne svetlosti (Foto: Playtime)

Centar će biti realizovan na nekadašnjoj lokaciji Sevilla Expo ´92 na Isla de la Cartuja. BIG-ova šema uključuje pokrivanje čitave lokacije kvadratnim solarnim nadstrešnicama napravljenim od laganih fotonaponskih ploča koje podržava šuma vitkih stubova. Ovaj objedinjujući krovni pejzaž će zaštititi trg, baštu i istraživačku zgradu ispod, nalik na pergole tipične za Sevilju. Krov se kaskadno spušta od centra lokacije do ljudske visine na periferiji stvarajući niz javnih prostora ispod njega.

Zgrada je postavljena dijagonalno kako bi se Zajednički istraživački centar povezao direktno sa obalom reke i pijacom u besprekornom kontinuiranom javnom prostoru koji je i trg i šetalište.

Podne ploče istraživačkog centra povlače se kako se zgrada penje, stvarajući niz terasa, zasenjenih otvorenih prostora za odmor, opuštanje i neformalne sastanke sa pogledom na grad.

U centru će biti 12 istraživačkih jedinica

U centru će biti 12 istraživačkih jedinica (Foto: BIG)

"Kada smo prošle godine posetili lokaciju u Sevilji i pažljivo pregledali ambiciozne ciljeve JRC-a, uvideli smo mogućnost ne samo da ispunimo, već i premašimo zahteve novog JRC-a stvaranjem nove vrste zgrade - one koja bi mogla da postane svetionik za održivost, budućnost javnog prostora i radnog okruženja - jedinstven sistem prilagođen društvenom i fizičkom govoru Sevilje", objašnjava Joao Albuquerque, partner u BIG Barselona.

U unutrašnjosti, javni sadržaji kao što su trpezarija, konferencijski centar i društveni prostori nalaze se na prvom spratu, dok kancelarije i istraživačke jedinice zauzimaju gornje spratove radi privatnosti i bezbednosti. Radna mesta za saradnju su okrenuta ka trgu, dok su radni prostori sa dubokim fokusom okrenuti prema bašti. Predloženi raspored je dizajnirao BIG tako da bude potpuno fleksibilan i prilagodljiv prema svim budućim potrebama JRC-a.

Dizajn podstiče kretanje i interakciju među zaposlenima

Dizajn podstiče kretanje i interakciju među zaposlenima (Foto: Playtime)

Prateći geometriju i modularnost zgrade, dve dijagonalne praznine povezuju sve nivoe zgrade, podstičući fizičko kretanje i društvenu interakciju uz neformalne sastanke. Osoblje JRC-a i posetioci će verovatnije ići stepenicama, povećavajući šanse za sastanke i susrete između kolega.

Pasivni dizajn zgrade kroz plitku podnu ploču i stalno senčenje ispod "oblaka" pergole omogućava prirodnu unakrsnu ventilaciju i idealne svetlosne kvalitete, smanjujući potrošnju energije koja se obično koristi za veštačko osvetljenje, klimatizaciju i mehaničku ventilaciju.

Centar će imati mnogo prostora za neformalne sastanke

Centar će imati mnogo prostora za neformalne sastanke (Foto: Fusao)

Dizajn daje prioritet materijalima lokalnog porekla, kao što su krečnjak, drvo i keramičke pločice. Konstrukcija zgrade je niskougljenični beton, koji smanjuje do 30% tipične emisije CO2, dok je "oblak" pergole napravljen od recikliranog čelika. Bašte, zelenilo iz regiona i vodeni elementi u spoljašnjem okruženju nastoje da smanje/eliminišu efekat toplotnog ostrva i stvore ugodnu mikroklimu.

Istraživački centar je povezan sa ciljem Grada Sevilje da postane globalni standard održivosti do 2025. i lokalnom vizijom projekta eCitiSevilla za dekarbonizaciju i tranziciju Isla de la Cartuja na 100% obnovljive izvore energije. Razvoj takođe ima za cilj da ispuni JRC-ovu posvećenost održivosti, ujedini evropsku viziju inicijative New Bauhaus i postavi novo merilo za radni prostor koji podstiče deljenje znanja, saradnju i zajedničko stvaralaštvo.

Stepenasti fotonaponski paneli natkrivaju centar

Stepenasti fotonaponski paneli natkrivaju centar (Foto: Playtime)

"Izuzetno smo uzbuđeni što možemo da najavimo ovaj neverovatan dizajn za novu lokaciju JRC-a u Sevilji dok pokrećemo novu evropsku laboratoriju Bauhaus", kaže generalni direktor JRC-a Stiven Kvest. On dodaje da će buduća zgrada biti jedan od prvih primera arhitekture u potpunosti inspirisane vrednostima novog evropskog Bauhausa, uz postizanje maksimalne energetske efikasnosti i održivosti životnog ciklusa, što je pitanje od najveće važnosti danas.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...