INFONET-468X60-BANNER

Kampus koji će biti središte inovacija može se koristiti i tokom izgradnje

14.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Da bi proširili postojeći Corda kampus kompanije Limburg Investment, VenhoevenCS i Geosted su dizajnirali visokotehnološki "plug and play" kampus. Namera je bila da kampus postane središte inovacija i saradnje, a ovaj adaptivni novi moderni tehnološki kampus ima za cilj i da pomogne u jačanju lokalne ekonomije Haselta u Belgiji.

Kampus će biti središte inovacija i saradnje

Kampus će biti središte inovacija i saradnje (Foto: VenhoevenCS i Geosted)

Želja kompanije je da novi kampus privuče talente, podrži razvoj poslovanja i bude zdrava i udobna sredina za ljude koji tamo rade. Istraživanje, obrazovanje i preduzetništvo će pokretati Corda kampus. On će takođe povezati zaposlene, vlasnike preduzeća i istraživače sa znanjem, inovacijama i organizacijama širom grada.

Za ljubitelje esporta predviđena je Corda Arena u središtu kampusa

Za ljubitelje esporta predviđena je Corda Arena u središtu kampusa (Foto: VenhoevenCS i Geosted)

Lak pristup višestrukim oblicima prevoza, kao i omogućen prilaz objektima za pešake i bicikliste jedan je od načina na koji kampus promoviše održivost. "Veze su centralne za razvoj našeg kampusa: razmena znanja, bolji javni prevoz, veza sa prirodom, modalna promena, kampus kojim se može hodati", rekao je Danni Esselman iz VenhoevenCS arhitekture+urbanizma.

Zelene staze omogućavaju spor saobraćaj u kampusu, a parking i automobilski saobraćaj su izmešteni na obod kampusa kako bi se stvorio osećaj grada kojim se može hodati. Zelene putanje takođe povezuju kampus sa obližnjim stambenim područjima.

Saobraćaj je izmešten na obod kampusa, a prednost je data pešacima

Saobraćaj je izmešten na obod kampusa, a prednost je data pešacima (Foto: VenhoevenCS i Geosted)

Plan Corda kampusa predviđa i održivu električnu mrežu. Buduća fleksibilna upotreba građevinskog prostora smanjuje količinu otpada koji bi nastao daljom gradnjom i pruža mogućnost za javnu upotrebu fleksibilnih prostora.

Kampus prati model "plug-in" koji omogućava da se delovi kampusa koriste tokom izgradnje, sa ciljem da kampus bude potpuno operativno i atraktivno okruženje dok se još uvek gradi. Ovo takođe pomaže da se olakšaju privremeni programi kao što su inkubator ili živa laboratorija kako bi prostor bio funkcionalan kao visokotehnološki kvart za inovacije čak i pre nego što je kompletan kampus završen. Energetski i vodovodni sistemi su organizovani po klasterima zgrada iz istih razloga.

straživanje, obrazovanje i preduzetništvo će pokretati Corda kampus

Istraživanje, obrazovanje i preduzetništvo će pokretati Corda kampus (Foto: VenhoevenCS i Geosted)

Za ljubitelje esporta predviđena je Corda Arena u središtu kampusa. U njoj će se organozovati događaji i konferencije za do 4.000 gostiju.

Zgrade oko centralnog javnog trga imaće prozirna postolja koja će omogućiti pešacima da zavire u kancelarije i laboratorije. Ugaoni zeleni krovovi sa krovnim prozorima zamagljuju liniju između tla, okolne prirode i zgrada, dok fasade u obliku piksela odgovaraju tehnološkoj temi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;