PRIJAVA-468X60-BANNER

Muzej aluminijuma čija fasada nikoga ne ostavlja ravnodušnim

21.02.2022. | Gradjevinarstvo.rs

"HAS design and research" dizajnirao je novi Muzej aluminijuma na Tajlandu. Umesto da se odluče za ravnu metalnu spoljašnjost, napravili su fasadu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a sastoji se od desetina hiljada komada aluminijuma.

Muzej aluminijuma u Bangkoku

Muzej aluminijuma u Bangkoku (Foto: W Workspace)

Muzej modernog aluminijuma ili MoMa – kao poznati muzej MoMa u Njujorku – ima 400m2 i nalazi se na periferiji Bangkoka. Tajland ima bogatu istoriju proizvodnje aluminijuma, a sveprisutnost metala širom urbanog Tajlanda inspirisala je dizajn spoljašnjosti zgrade.

Fasada je prekrivena hiljadama aluminijumskih delova

Fasada je prekrivena hiljadama aluminijumskih delova (Foto: W Workspace)

HAS ističe da je Tajland krajem 20. veka bio najveći proizvođač aluminijuma u ​​jugoistočnoj Aziji. Njegovi raznovrsni i bogati aluminijumski profili ne samo da su zadovoljavali lokalne potrebe, već su izvoženi i na prekomorska tržišta.

Neobična fasada pomaže u zasenčenju zgrade

Neobična fasada pomaže u zasenčenju zgrade (Foto: W Workspace)

Azijska finansijska kriza pogodila je Tajland 1997. godine i podstakla industriju aluminijuma da prodaje aluminijumske profile po niskim cenama lokalnim gvožđarama. Ovo je rezultiralo mnoštvom neuređenih metalnih reklama, balkonskih ograda i proširenja u prizemlju koja čine današnji ulični pejzaž Bangkoka.

Na krovu zgrade je bašta

Na krovu zgrade je bašta (Foto: W Workspace)

"Proces projektovanja MoMa počeo je proučavanjem aluminijumskih natpisa koji se uobičajeno viđaju na ulicama, a zatim je aluminijum korišćen kao element za povezivanje cele zgrade. Istraživanjem aluminijumskih profila stvorena je izrazita arhitektonska tekstura u tajlandskoj betonskoj džungli" naglašavaju projektanti.

Komadi aluminijuma su nejednake dužine i teksture

Komadi aluminijuma su nejednake dužine i teksture (Foto: W Workspace)

Aluminijumski delovi koji čine spoljašnjost napravljeni su u fabrici, a zatim transportovani kamionima na gradilište i pažljivo pričvršćeni skrivenim šrafovima. Komadi nisu iste teksture, boje i dužine, a većina ima integrisano noćno LED osvetljenje. Pored toga što je vizuelno upečatljiva, metalna fasada zapravo pomaže u zatamnjivanju unutrašnjosti, kažu u firmi.

Ulazi se kroz tunel

Ulazi se kroz tunel (Foto: W Workspace)

U unutrašnjost muzeja ulazi se kroz tunel od aluminijumskih traka, a tu je i aluminijumski nameštaj i rasvetna tela. Na poslednjem spratu, metal se koristi za zatvaranje krovne bašte u kojoj se nalaze sezonske biljke koje su pažljivo odabrane da podstaknu razmnožavanje svitaca.

Integrisano LED osvetljenje

Integrisano LED osvetljenje (Foto: W Workspace)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;