INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spoj starog i novog - dobitna kombinacija za najbolji britanski dom

09.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) proglasio je ovogodišnjeg pobednika konkursa za kuću godine. Prestižna nagrada otišla je u ruke "Alison Brooks Architects" za njihov simpatičan rad na renoviranju i proširenju kamene seoske kuće u Glosterširu u Engleskoj, koja je postala luksuzna kuća i privatna umetnička galerija.

"Kuća na brdu" (Foto: Paul Riddle)

Projekat pod nazivom "Kuća na brdu" ima dva dela. Prvi je transformacija trospratnice iz 18. veka u veliki novi galerijski prostor, koji sada prvenstveno služi kao skladište za kolekciju indijskih i afričkih skulptura vlasnika.

Drugi deo je proširenje u kome se nalazi glavna rezidencija. Ima dva sprata, delimično je ugrađeno u susednu padinu, urađeno u tamnim tonovima, inspirisano je obližnjom šumom.

U prizemlju su kuhinja, dnevni boravak i trpezarija, raspoređeni oko centralne kuhinje. Prostor je obasjan prirodnim svetlom zahvaljujući krovnim  prozorima i više terasa koje pružaju pogled na prelepu okolinu.

Kuća je ukrašena malim skulpturama

Kuća je ukrašena malim skulpturama (Foto: Paul Riddle)

Do gornjeg sprata vodi stepenište sa nizom malih skulptura, a tamo su dve spavaće sobe, kancelarija i još jedna terasa. Ceo projekat pokazuje veliki trud u balansiranju između starog i novog, bio je to rad iz ljubavi za koji je bila potrebna čitava decenija.

Velike zastakljene površine za bolji prodor prirodne svetlosti

Velike zastakljene površine za bolji prodor prirodne svetlosti (Foto: Paul Riddle)

Arhitekte ističu da ovaj geometrijski dizajn vešto spaja staro i novo, čime povezuje arhitekture razdvojene preko 300 godina. "Kuća na brdu" je intrigantna i impresivna, a rezultat je desetogodišnje saradnje njenog vlasnika i arhitekata. Svaki detalj je pažljivo razmotren i izvrsno završen, pa je dobijen izvanredan dom koji obogaćuje svoje jedinstveno okruženje.

Oko kuće je posađeno poljsko cveće

Oko kuće je posađeno poljsko cveće (Foto: Paul Riddle)

Vodilo se računa i o održivosti kuće.Toplotne pumpe su instalirane da obezbede energetski efikasno grejanje i hlađenje, dok solarni paneli smanjuju potrošnju električne energije u kući. Pored toga, na novom proširenju se nalazi veliki zeleni krov na kome je zasađeno autohtono poljsko cveće. U okviru procesa renoviranja, na okolnom terenu posađeno je poljsko cveće i podignuti voćnjaci, a sve je oivičeno živom ogradom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;