INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Spoj starog i novog - dobitna kombinacija za najbolji britanski dom

09.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) proglasio je ovogodišnjeg pobednika konkursa za kuću godine. Prestižna nagrada otišla je u ruke "Alison Brooks Architects" za njihov simpatičan rad na renoviranju i proširenju kamene seoske kuće u Glosterširu u Engleskoj, koja je postala luksuzna kuća i privatna umetnička galerija.

"Kuća na brdu" (Foto: Paul Riddle)

Projekat pod nazivom "Kuća na brdu" ima dva dela. Prvi je transformacija trospratnice iz 18. veka u veliki novi galerijski prostor, koji sada prvenstveno služi kao skladište za kolekciju indijskih i afričkih skulptura vlasnika.

Drugi deo je proširenje u kome se nalazi glavna rezidencija. Ima dva sprata, delimično je ugrađeno u susednu padinu, urađeno u tamnim tonovima, inspirisano je obližnjom šumom.

U prizemlju su kuhinja, dnevni boravak i trpezarija, raspoređeni oko centralne kuhinje. Prostor je obasjan prirodnim svetlom zahvaljujući krovnim  prozorima i više terasa koje pružaju pogled na prelepu okolinu.

Kuća je ukrašena malim skulpturama

Kuća je ukrašena malim skulpturama (Foto: Paul Riddle)

Do gornjeg sprata vodi stepenište sa nizom malih skulptura, a tamo su dve spavaće sobe, kancelarija i još jedna terasa. Ceo projekat pokazuje veliki trud u balansiranju između starog i novog, bio je to rad iz ljubavi za koji je bila potrebna čitava decenija.

Velike zastakljene površine za bolji prodor prirodne svetlosti

Velike zastakljene površine za bolji prodor prirodne svetlosti (Foto: Paul Riddle)

Arhitekte ističu da ovaj geometrijski dizajn vešto spaja staro i novo, čime povezuje arhitekture razdvojene preko 300 godina. "Kuća na brdu" je intrigantna i impresivna, a rezultat je desetogodišnje saradnje njenog vlasnika i arhitekata. Svaki detalj je pažljivo razmotren i izvrsno završen, pa je dobijen izvanredan dom koji obogaćuje svoje jedinstveno okruženje.

Oko kuće je posađeno poljsko cveće

Oko kuće je posađeno poljsko cveće (Foto: Paul Riddle)

Vodilo se računa i o održivosti kuće.Toplotne pumpe su instalirane da obezbede energetski efikasno grejanje i hlađenje, dok solarni paneli smanjuju potrošnju električne energije u kući. Pored toga, na novom proširenju se nalazi veliki zeleni krov na kome je zasađeno autohtono poljsko cveće. U okviru procesa renoviranja, na okolnom terenu posađeno je poljsko cveće i podignuti voćnjaci, a sve je oivičeno živom ogradom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;