INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sinagoga kao "pop-ap" knjiga

12.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Sinagoga neobičnog izgleda i dizajna podignuta je kao spomen na tragediju koja se ovde odigrala tokom Drugog svetskog rata. Drveno-metalna konstrukcija je kompletirana počektom godine i nalazi se u šumovitom području Babinog Jara u zapadnom delu Kijeva. Objekat ima formu knjige koja se otvara i zatvara. Iza projekta stoji arhitekta Manuel Herz koji je inspiraciju našao u tome da se tu okupljaju ljudi koji zajedno čitaju i vrše verske obrede.

Pop-ap sinagoga - zatvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - zatvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

Najviše podseća na "pop-ap" knjigu. Forma je definisana svojim transformabilnim stranicama koje se odvajaju ili rasklapaju u tri dimenzije. Kada se rasklopi - od ravnog objekta, nastaje novi prostor. Objekat je tako napravljen da kada je zatvoren, zgrada stoji kao ravna i vertikalna konstrukcija. Međutim, kada se ručno otvori, drveno-čelična konstrukcija postaje trodimenzionalni prostor sinagoge. Sam proces otvaranja je kolektivni ritual, koji se izvodi od strane kongregacije, manuelno bez podrške motora.

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

Drvo korišćeno za izgradnju je lokalno i staro više od sto godina. Simbolika je da se poveže vreme pre tragedije sa savremenom erom. Zidovi su ukrašeni ornamentikom specifičnom za ovu veru, molitvama i blagoslovima, dok je plafon oslikan simbolima kako bi podsećao na unutrašnjost sinagoga kakve su u Ukrajinini građene tokom 17. i 18. veka. Simbolima ponovo stvaraju astrološku konstelaciju koja je bila vidljiva nad Kijevom spomenute noći, i pogledom u plafon nove sinagoge stvora se suptilna veza sa tim događajem.

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;