Sinagoga kao "pop-ap" knjiga

12.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Sinagoga neobičnog izgleda i dizajna podignuta je kao spomen na tragediju koja se ovde odigrala tokom Drugog svetskog rata. Drveno-metalna konstrukcija je kompletirana počektom godine i nalazi se u šumovitom području Babinog Jara u zapadnom delu Kijeva. Objekat ima formu knjige koja se otvara i zatvara. Iza projekta stoji arhitekta Manuel Herz koji je inspiraciju našao u tome da se tu okupljaju ljudi koji zajedno čitaju i vrše verske obrede.

Pop-ap sinagoga - zatvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - zatvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

Najviše podseća na "pop-ap" knjigu. Forma je definisana svojim transformabilnim stranicama koje se odvajaju ili rasklapaju u tri dimenzije. Kada se rasklopi - od ravnog objekta, nastaje novi prostor. Objekat je tako napravljen da kada je zatvoren, zgrada stoji kao ravna i vertikalna konstrukcija. Međutim, kada se ručno otvori, drveno-čelična konstrukcija postaje trodimenzionalni prostor sinagoge. Sam proces otvaranja je kolektivni ritual, koji se izvodi od strane kongregacije, manuelno bez podrške motora.

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

Drvo korišćeno za izgradnju je lokalno i staro više od sto godina. Simbolika je da se poveže vreme pre tragedije sa savremenom erom. Zidovi su ukrašeni ornamentikom specifičnom za ovu veru, molitvama i blagoslovima, dok je plafon oslikan simbolima kako bi podsećao na unutrašnjost sinagoga kakve su u Ukrajinini građene tokom 17. i 18. veka. Simbolima ponovo stvaraju astrološku konstelaciju koja je bila vidljiva nad Kijevom spomenute noći, i pogledom u plafon nove sinagoge stvora se suptilna veza sa tim događajem.

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija

Pop-ap sinagoga - otvorena konstrukcija (Foto: Manuel herz architects)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je