INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niz paviljona na mestu starog sajmišta u Solunu

03.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Raspisan je arhitektonski konkurs za redizajn sajamskog prostora u Solunu i proglašeni su pobednici. Prvu nagradu dobilo je rešenje koje obuhvata niz paviljona sa velikim krovovima kružne forme koji kao da "plutaju" unutar parka. Osmišljena je infrastruktura za međunarodne događaje koja će lokalnom stanovništvu pružiti robustan javni prostor bogat zelenilom. Paviljoni će se nastaviti na postojeću mrežu znamenitosti stvarajući novi hibridni pejzaž koji treba da ispuni cilj grada i ovaj deo pretvoti u poslovnu i turističku atrakciju regije.

Novi sajamski prostor u Solunu

Novi sajamski prostor u Solunu (Foto: Ponnie)

Projektom se ovaj deo ponovo povezuje sa lokalnim znamenitostima i uvode rute koje su nekada ovuda polazile. Ovi cirkulacioni putevi dele lokaciju na tri glavna dela, od kojih svaki ima svoje posebne karakteristike. U okviru zapadnog dela nalaziće se prostor za igru i privremene instalacije, u centralnom delu biže smeštene bašte i kafići, dok je u južnom delu planiran veliki amfiteatar.

Novi sajamski prostor u Solunu

Novi sajamski prostor u Solunu (Foto: Artefactory)

Nove izložbene hale koje karakteriše organska forma sadrže prostore za postavke i događaje na otvorenom u nivou prizemlja, stvarajući tako snažnu vezu između ovih konstrukcija i okolnog parka. Ovi paviljoni imaju velike viseće krovove koji pružaju zaklon od nepogoda, bilo od sunčeve toplote ili kiše, i opremljeni su za prikupljanje sunčeve energije i kišnice. Pored toga, energeska efikasnost se postiže i unakrsnom ventilacijom u izložbenim halama.

Novi sajamski prostor u Solunu

Novi sajamski prostor u Solunu (Foto: Ponnie)

Vezano za spoljašnji deo i zelenilo, uređene oblasti parka sadrže veliki broj autohtonih biljaka i drveća sposobnih da izdrže klimatske promene i ekstremne vremenske uslove, stvarajući tako otpornije okruženje za stanovnike Soluna.

Projekat je uradila međunarodna arhitektonska kompanija Sauerbruch Hutton u saradnji sa Gustafson Porter + Bowman i Elenom Stavropoulou. Pobedničko rešenje je odabrano od 115 prijavljenih, gde su između ostalih bila i rešenja koja su osmislili OMA, Kengo Kuma, Sou Fujimoto, Heatherwick Studio. Drugu i treću nagradu dobili su Lina Ghotmeh i UN Studio.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;