IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Stolarija, garažna vrata i prateći asortiman (Greenbuild Expo 2009)

18.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

RavenBrick, po oceni Alex Wilson-a, osnivača sajta EBN, prikazao je jedan od najinvetivnijih proizvoda na Greenbuild 2009 - RavenWindow (fotografija iznad), prozor sa termohromatskim staklom (thermochromic). Ovaj prozor se automatski zatamnjuje po sunčanom danu čime prodor solarne energije u prostoriju smanjuje sa 60 na 8%, što znatno smanjuje potrebe za hlađenjem prostora.

Zatamnjivanje prozora ne zahteva korišćenje električne energije, a kada Sunce zalazi i staklo se hladi prozor ponovo postaje transparentan. Jednom podešena temperatura na kojoj staklo počinje da se zatamnjuje ne može biti promenjena nakon izlaska sa proizvodne trake. Zatamnjivanje se postiže organskim materijalom koji se nalazi u sendviču između dva stakla.

- Za razliku od drugih organskih elektrohromatskih materijala (electrochromic glazing materials) koji su se pojavljivali poslednjih godina, naš materijal je izrazito izdržljiv i trajan - kaže direktor kompanije,  Alex Burney - Prva stakla isporučićemo već u martu 2010. godine za ugradnju na Nacionalnoj laboratoriji za obnovljivu energiju NREL (National Renewable Energy Laboratory).

Cena ovih prozora na tržištu biće oko 270 dolara po kvadratnom metru, što je jeftinije od SageGlass prozora, direktnog konkurenta. Obe firme daju lincence partnerskim firmama koje su zadužene za proizvodnju. Pored ovoga predstavljeno je i rešenje za zastakljivanje RavenSkin, zasnovan na PCM tehnologiji, čiju komercijalizaciju planiraju za 2011. godinu.

PCM (phase-change materijali) koriste osobinu materijala da prelaze iz jednog u drugo agregatno stanje (npr. čvrsto u tečno), ili čuvaju i oslobađaju velike količine toplote sa veoma malom promenom u sopstvenoj temperaturi.


Alex ističe i garažna vrata Rytec koja odlikuje izuzetno brzo otvaranje i zatvaranje. Ova osobina garažnih vrata postaje sve značajnija jer na taj način vreme gubitka temperature postaje kraće, a samim tim i potrošnja energije za povraćaj na željeni temperaturni nivo. Kod industrijskih i garažnih vrata ova osobina je čak značajnija i od same izolacije vrata.

Koliko je to zapravo brže od standardnih vrata u ponudi na tržištu u SAD kojima treba skoro minut za otvaranje i zatvaranje? Šest sekundi - dakle, deset puta manje vremena.
 
Savannah Trims, jedna od nekoliko kompanija u SAD koja proizvode spoljašnje roletne za prozore predstavila je SkyShield - motor za spuštanje roletni koji se pokreće na solarni pogon. Roletne, koje su kod nas i u Evropi uobičajene, na tržištu SAD ne mogu se sresti često, pa proizvođači posebno ističu da je koncept spoljašnje zaštite stakla daleko efikasniji od unutrašnjih zastora jer sunčevi zraci ne prodiru kroz staklo. Naravno, pored ovoga, na tamošnjem tržištu i bezbednosne karakteristike roletni imaju veću težinu.

Zanimljiv proizvod bio je i  Alluminate - parabolično aluminijumsko „sočivo“ (dubine 0,9 m) firme Lamcel koje reflektuje prirodnu svetlost dublje u prostoriju. Visoki sjaj obezbeđuje refleksiju 94% svetlosti koja dođe do njega, a raspoređuje je bolje od belih sočiva za ove svrhe (oko 150% efikasnije, tvrdi proizvođač). Primena ovih proizvoda pre svega je u poslovnim zgradama sa visokim plafonima, gde se postavljaju na oko 2m visine od poda, svetlo koje stiže kroz prozore pada na njih i odbija se ka plafonu i dublje u prostoriji čime smanjuje kontraste i potrebu za dodatnim/veštačkim osvetljenjem.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;