IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Plešuće kule u formi slova V

21.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Iznad operske kuće u Dizeldorfu je u planu da se nađu dve kule u formi znaka mira. Slovo "V" koje će praviti ove dve plešuće kule je odabrano iz razloga što u takvom odnosu ne zaklanjaju i ne bacaju previše senke na obližnje područje. "Duett Düsseldorf" je projektovala Snøhetta.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Nalaziće se u samom centru grada na vrhu postojeće operske kuće koja bi trebala da bude srušena i rekonstruisana. Ona će biti uklopljena enterijeom sa kulama i karakterisaće je zapanjujući enterijer od drveta. Objekat opere i zgrade mešovite namene će se povezati s obližnjim parkom, rekom Rajnom i prometnom ulicom. Zbog ovoga je jedan od zahteva kod projektovanja bio da kule svojom fasadom ne prave previše senke na okolinu.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Naziv "plešuće kule" je dati iz razloga što one prave različite siluete iz svake nove perspektive, stalno menjajući izgled koji podseća na plesni duet. Kule su strateški i pametno projektovane da umanje zasenčenja na okolna područja gde se između ostalog nalazi i park. Fokus je stavljen na funkciju i pružanje zaštite od promenjivih vremenskih uslova, istovremeno obezbeđujući vizuelnu povezanost i ujednačen izgled zgrade. Ovo je omogućeno kroz slojevitu staklenu fasadu koju odlikuju elementi različitih veličina i transparentnost.

Terasa na krovu opere

Terasa na krovu opere (Foto: MIR)

Fasade koje su oktrnute ka unutrašnjoj strani prave senke same sebi. One obezbeđuju visok nivo transparentnosti i interakciju sa okolinom. Još uvek nije definisano koliko će ove zgrade biti visoke, ali se zna da će se u okviru njih nalaziti stambene i poslovne jedinice, kao i hotel.

Opera u podnožju kula Duett Düsseldorf

Opera u podnožju kula "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Sa terase bogate zelenilom smeštene na korvu opere pružaće se pogled ka gradu. Ovaj niski objekat koji podržava kule karakterisaće zastakljene fasade i privlačan enterijer od drveta. Tu će se nalaziti i kafić odakle će moći da se posmatraju probe izvođača. Posetioci će biti u mogućnosti da pogledaju vežbe hora i orkestara, dok će veliki dvospratni prostor za probu baleta biti povremeno otvaran za javnost.

Još uvek nema informacija o tome kada će biti završetak projekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;