IZOLACIJA-468X60-BANNER

Plešuće kule u formi slova V

21.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Iznad operske kuće u Dizeldorfu je u planu da se nađu dve kule u formi znaka mira. Slovo "V" koje će praviti ove dve plešuće kule je odabrano iz razloga što u takvom odnosu ne zaklanjaju i ne bacaju previše senke na obližnje područje. "Duett Düsseldorf" je projektovala Snøhetta.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Nalaziće se u samom centru grada na vrhu postojeće operske kuće koja bi trebala da bude srušena i rekonstruisana. Ona će biti uklopljena enterijeom sa kulama i karakterisaće je zapanjujući enterijer od drveta. Objekat opere i zgrade mešovite namene će se povezati s obližnjim parkom, rekom Rajnom i prometnom ulicom. Zbog ovoga je jedan od zahteva kod projektovanja bio da kule svojom fasadom ne prave previše senke na okolinu.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Naziv "plešuće kule" je dati iz razloga što one prave različite siluete iz svake nove perspektive, stalno menjajući izgled koji podseća na plesni duet. Kule su strateški i pametno projektovane da umanje zasenčenja na okolna područja gde se između ostalog nalazi i park. Fokus je stavljen na funkciju i pružanje zaštite od promenjivih vremenskih uslova, istovremeno obezbeđujući vizuelnu povezanost i ujednačen izgled zgrade. Ovo je omogućeno kroz slojevitu staklenu fasadu koju odlikuju elementi različitih veličina i transparentnost.

Terasa na krovu opere

Terasa na krovu opere (Foto: MIR)

Fasade koje su oktrnute ka unutrašnjoj strani prave senke same sebi. One obezbeđuju visok nivo transparentnosti i interakciju sa okolinom. Još uvek nije definisano koliko će ove zgrade biti visoke, ali se zna da će se u okviru njih nalaziti stambene i poslovne jedinice, kao i hotel.

Opera u podnožju kula Duett Düsseldorf

Opera u podnožju kula "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Sa terase bogate zelenilom smeštene na korvu opere pružaće se pogled ka gradu. Ovaj niski objekat koji podržava kule karakterisaće zastakljene fasade i privlačan enterijer od drveta. Tu će se nalaziti i kafić odakle će moći da se posmatraju probe izvođača. Posetioci će biti u mogućnosti da pogledaju vežbe hora i orkestara, dok će veliki dvospratni prostor za probu baleta biti povremeno otvaran za javnost.

Još uvek nema informacija o tome kada će biti završetak projekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;