INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plešuće kule u formi slova V

21.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Iznad operske kuće u Dizeldorfu je u planu da se nađu dve kule u formi znaka mira. Slovo "V" koje će praviti ove dve plešuće kule je odabrano iz razloga što u takvom odnosu ne zaklanjaju i ne bacaju previše senke na obližnje područje. "Duett Düsseldorf" je projektovala Snøhetta.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Nalaziće se u samom centru grada na vrhu postojeće operske kuće koja bi trebala da bude srušena i rekonstruisana. Ona će biti uklopljena enterijeom sa kulama i karakterisaće je zapanjujući enterijer od drveta. Objekat opere i zgrade mešovite namene će se povezati s obližnjim parkom, rekom Rajnom i prometnom ulicom. Zbog ovoga je jedan od zahteva kod projektovanja bio da kule svojom fasadom ne prave previše senke na okolinu.

Kule Duett Düsseldorf

Kule "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Naziv "plešuće kule" je dati iz razloga što one prave različite siluete iz svake nove perspektive, stalno menjajući izgled koji podseća na plesni duet. Kule su strateški i pametno projektovane da umanje zasenčenja na okolna područja gde se između ostalog nalazi i park. Fokus je stavljen na funkciju i pružanje zaštite od promenjivih vremenskih uslova, istovremeno obezbeđujući vizuelnu povezanost i ujednačen izgled zgrade. Ovo je omogućeno kroz slojevitu staklenu fasadu koju odlikuju elementi različitih veličina i transparentnost.

Terasa na krovu opere

Terasa na krovu opere (Foto: MIR)

Fasade koje su oktrnute ka unutrašnjoj strani prave senke same sebi. One obezbeđuju visok nivo transparentnosti i interakciju sa okolinom. Još uvek nije definisano koliko će ove zgrade biti visoke, ali se zna da će se u okviru njih nalaziti stambene i poslovne jedinice, kao i hotel.

Opera u podnožju kula Duett Düsseldorf

Opera u podnožju kula "Duett Düsseldorf" (Foto: MIR)

Sa terase bogate zelenilom smeštene na korvu opere pružaće se pogled ka gradu. Ovaj niski objekat koji podržava kule karakterisaće zastakljene fasade i privlačan enterijer od drveta. Tu će se nalaziti i kafić odakle će moći da se posmatraju probe izvođača. Posetioci će biti u mogućnosti da pogledaju vežbe hora i orkestara, dok će veliki dvospratni prostor za probu baleta biti povremeno otvaran za javnost.

Još uvek nema informacija o tome kada će biti završetak projekta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;