Nova opera u Dizeldorfu

05.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Opera

Staklena fasada opere Duett Dusseldorf (Foto: Snøhetta)

Nova atrakcija Dizeldorfa će svakako biti opera Duett Dusseldorf koju je dizajnirao arhitektonski studio Snøhetta. Ovaj višeslojni kompleks koji će biti jedan od centara umetničkog i kulturnog sektora Dizeldorfa, sastoji se od dva nagnuta tornja koja se uzdižu iz horizontalnog dela koji predstavlja novo koncertno mesto. Osim koncertnog dela tu će se nalaziti i hotel, poslovni prostori i stambeni deo.

Unutrašnjost opere

Unutrašnjost objekta (Foto: Snøhetta)

Ovaj objekat se nalazi u blizini parka Hofgarten i reke Rhein i njegovo prizemlje zamagljuje linije između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sa staklenom fasadom koja se naslanja na drveni zid u foajeu, tako da se spoljašnjost i unutrašnjost spajaju.

Stari kulturni objekat više nije ispunjavao zahteve veličine, tako da ga nova operska kuća zamenjuje i dodaje niz novih funkcija kompleksu. Operni program smešten je u horizontalnom delu, što takođe stvara celinu sa okruženjem. Prilaz od parka do glavnog ulaza okružuje urbana šuma, a čitav pejzaž organizuje sistem kretanja ka objektu.

Posetioci mogu da pogledaju prostorije za operske probe, koje se takođe mogu koristiti kao mesta za izvođenje, kroz niz stepeništa i rampi koje vode od foajea do kafića. Krovna bašta dostupna iz hodnika je deo javnog prostora na vrhu horizontalnog dela i treba da podrži širok spektar aktivnosti, od kulturnih događaja do predstava.

Opera

Koso postavljene kule (Foto: Snøhetta)

Slojevita staklena fasada na unutrašnjim i spoljašnjim stranama konstrukcija, koje su pretežno planirane za hotele, stanove i poslovne prostore, daje posebnu dimenziju čitavoj okolini. Dve koso postavljene kule koje formiraju siluetu u obliku slova V namenjene su smanjenju senki u okolni zbog refleksije stakla.

Cilj ovakvog dizajna po slojevima je da kreira prostor sastajanja ljudi iz raznih oblasti, ali i da kreira atraktivni javni prostor, i da time Duett Düsseldorf postane centar umetnosti i kulture tog grada.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?