IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rekonstrukcija ulaza katedrale iz 12. veka

30.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ulaz u katedralu

Dizajn rekonstruisanog ulaza u katedralu (Foto: Kengo Kuma EDA)

Japanski arhitekta Kengo Kuma je angažovan da dizajnira sanaciju zapadnog ulaza katedrale iz 12. veka u Francuskoj. Katedrala Saint Maurice u Angersu predstavlja istorijsku građevinu koja je izgrađena sa specifičnim proporcijama kao jedinstveno delo srednjovekovne arhitektonske istorije. Kuma je predložio dizajn koji uspostavlja harmoničnu interakciju sa lučnim prelazima i koji se uklapa u trenutni dizajn katedrale. Očekuje se da radovi budu gotovi do 2024. godine.

Ulaz u katedralu

Dizajn rekonstruisanog ulaza u katedralu (Foto: Kengo Kuma EDA)

Plan je bio da se arhitekte stave na mesto graditelja srednjeg veka da bi dizajn upotpunjivao staru građevinu zadržavajući njenu prvobitnu složenost, ali sa modernim zaokretom. Da bi to postigao, tim je koristio pažljivu procenu dimenzija i zidanja kako bi intervencija bila obavljena bez oštećenja masivnih zidova katedrale, zadržavajući nasleđe arhitekture. Da bi sačuvali originalni višebojni kameni ulaz iz 12. veka, arhtekte su morale da ga obnove samostojećom kapijama sa ofsetnim lukovima koji dodaju vizuelnu dubinu zapadnom ulazu u katedralu.

Sanirana katedrala

Budući izgled sanirane katedrale (Foto: Kengo Kuma EDA)

Ovo nije prvi projekat restauracije u Francuskoj koji radi arhitekta Kengo Kuma, pa je tako u Parizu u kraju Issy-les-Moulineaux, rekonstruisao napušteno mesto i pretvorio ga u poslovnu zgradu koja je sada zaštitni znak tog kraja. Veliki projekat, koji se nalazi na raskrsnici tri glavna puta, ima drveni okvir i dvoslojnu fasadu sa komponentama za zaštitu od sunca koje čine inpresivnu arhitektonsku sliku.

Još jedan od njegovih najpoznatijih radova svakako je i instalacija od bambusa za Milansku nedelju dizajna 2021. koja kombinuje oblik, materijalnost i zvuk kako bi stvorila holističko iskustvo i tako odgovorila na temu "Kreativne veze" kombinujući arhitekturu i muziku, kao i zanatstvo i tehnologiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;